piątek, 31 maja 2013
TIRAMISU czyli popraw mi humor
W wolnym tłumaczeniu Tiramisu podobno możemy przetłumaczyć jako - popraw mi humor. Ja jestem jak najbardziej za. Nie za słodko, delikatnie, z nutką kawy i posmakiem likieru amaretto. Już w trakcie przygotowywania tego deseru humor zawsze mi się poprawia, a smakuje za każdym razem idealnie.
Deser Tiramisu:
4 porcje
• około 16 podłużnych biszkoptów
•350g mascarpone
• 100 ml śmietanki kremowej 36%
• 4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto plus 250ml wody
• 2 łyżki ciemnego kakao
Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem po czym wstawiamy do lodówki na około 1/2 godz. W tym czasie rozpuszczamy dwie łyżki kawy w gorącej wodzie z dodatkiem likieru i odstawiamy, aby się schłodziła do temperatury pokojowej. W pucharkach układamy na dnie warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie wylewamy warstwę masy śmietanowo - serowej. Następną warstwę stanowią znowu nasączone biszkopty, które znów zalewamy masą z serka mascarpone. Wstawiamy pucharki na przynajmniej 1,5 godz. do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Przed podaniem wierzch posypujemy gorzkim kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniami !
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń