Dzisiaj proponuje przepis na ciasto, które jest nie tylko pyszne, ale i bardzo eleganckie. Zarówno smakiem jak i wyglądem zaskoczy na pewno nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
CIASTO KOSTKA FERRERO :
blaszka 25x27cm
ciasto:
- 8 jajek
- 180g cukru
- 120g mąki pszennej
- 40g kakao
- 200g mielonych orzechów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao. Odstawiamy.
W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy je, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i delikatnie mieszając dodajemy po kolei żółtka oraz po łyżce mieszanki mącznej z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170st.C i w tak nagrzanym, pieczemy ciasto przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy najpierw w wyłączonym piekarniku przez około 15 minut, a potem na kratce kuchennej.
masa roche:
- 300g serka mascarpone
- 400g nutelli
- 1/2 szkl mielonych orzechów laskowych
- 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i nutellę. Miksujemy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy orzechy oraz roztopioną czekoladę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.
masa śmietanowa:
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 100g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 2-3 łyżki wody
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dokładnie rozpuszczamy w 2 -3 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy na chwilę. Śmietanę ubijamy na sztywno i nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy serek oraz cukier puder i szybko ubijamy. Na końcu, nie przestając miksować, wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę i mieszamy już tylko do połączenia się składników, bo zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się masy śmietanowej.
poncz do nasączenia:
- 50 ml likieru orzechowego
- 100 ml wody
polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100ml śmietany kremówki
ponadto :
- kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w blaszce i za pomocą pędzelka nasączamy połową ponczu.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy połowę kremu roche schłodzonego w lodówce i całą masę śmietanową.Przykrywamy drugim blatem ciasta, które poczujemy pozostałym ponczem i wykładamy na niego drugą połowę kremu roche. Wygładzamy całość i wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy wszystko, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy polewa jest już wystudzona, oblewamy nią schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu polewy wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy je startą na dużych oczkach tarki mleczną czekoladą i kroimy na porcje.
UWAGI:
* czekolada użyta do tego przepisu musi być naprawdę dobrej jakości, bo inaczej masa, ani polewa nie nabiorą odpowiedniej gęstej konsystencji i pozostaną płynne.
źródło
UWAGI:
* czekolada użyta do tego przepisu musi być naprawdę dobrej jakości, bo inaczej masa, ani polewa nie nabiorą odpowiedniej gęstej konsystencji i pozostaną płynne.
źródło
Wygląda obłędnie! Nie mogę oczu oderwać od tego cuda <3
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ☺
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńprawdziwa rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę poprosić o info co dalej z rozpuszczoną żelatyną? Bo niby się domyślam ale wolałabym nic nie zepsuć :-)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Niestety nie mogłam wcześniej udzielić odpowiedzi, ale oczywiście rozpuszczoną żelatynę należy połączyć z ubitą śmietaną. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam
UsuńWitam.Chciala zapytać czym można zastąpić nutellę.
OdpowiedzUsuńWitam. Myślę, że niestety nie znajdzie się zamiennika, bo to ciasto ma bardzo specyficzny smak, który nadaje mu właśnie nutella. Ponadto trudno również znaleźć odpowiednik pod względem jej konsystencji. Pozdrawiam serdecznie
UsuńMyślę, że można poszukać zdrowych kremów z orzechów laskowych np. firmy Krukam.
UsuńNie samowicie ciekawy przepis ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńWygląda mega niesamowicie, przepis bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuń