Dzisiaj przepis na małe puszyste drożdżowe rogaliki. Niezwykłe, bo dwukolorowe. Ja swoje zrobiłam w wersji mini i bez nadzienia, ale oczywiście można w nich zamknąć konfitury, czy też czekoladę. Wszystko zależy od waszych upodobań.
DROŻDŻOWE ROGALIKI DWUKOLOROWE :
- 1/2 szk mleka
- 1/3 szkl cukru
- 20g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
ponadto :
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Mleko lekko podgrzewamy,dodajemy do niego łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej żółtka i miękkie masło oraz resztę cukru. Wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy gorzkie kakao i jeszcze chwilę zagniatamy. Z obu ciast formujemy kulę i umieszczamy je w osobnych omączonych lekko miskach. Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno rosnąc około 30 -40 minut i w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto powinno rosnąc około 30 -40 minut i w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie, wyjmujemy je na omączoną delikatnie stolnicę i osobno rozwałkowujemy cienko, nadając ciastu kształt koła.
Ostrym nożem lub radełkiem tniemy oba ciasta po przekątnej, na 10 -12 trójkątów.
Dobrze, jeśli z jednego z ciast wytniemy nieco węższe trójkąty niż z drugiego, wtedy bardziej będą widoczne różnice kolorystyczne.
Na jasny szerszy trójkąt nakładamy trójkąt z ciemniejszego ciasta i zwijamy delikatnie, formując rogalik.
Ostrym nożem lub radełkiem tniemy oba ciasta po przekątnej, na 10 -12 trójkątów.
Dobrze, jeśli z jednego z ciast wytniemy nieco węższe trójkąty niż z drugiego, wtedy bardziej będą widoczne różnice kolorystyczne.
Na jasny szerszy trójkąt nakładamy trójkąt z ciemniejszego ciasta i zwijamy delikatnie, formując rogalik.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Napuszone rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C z funkcją góra - dół i w tak nagrzanym pieczemy rogale 14 - 15 minut. Powinny nabrać ładnego złocistego koloru.
Cudne ☺
OdpowiedzUsuńdrożdżowe <3 pysznie! bardzo dawno ich już nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńwyśmienicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńAle cudowne :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń