czwartek, 9 marca 2017

DROŻDŻOWE ROGALIKI DWUKOLOROWE




Dzisiaj przepis na małe puszyste drożdżowe rogaliki. Niezwykłe, bo dwukolorowe. Ja swoje zrobiłam w wersji mini i bez nadzienia, ale oczywiście można w nich zamknąć konfitury, czy też czekoladę. Wszystko zależy od waszych upodobań.

DROŻDŻOWE ROGALIKI DWUKOLOROWE :
  • 1/2 szk mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
ponadto :

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Mleko lekko podgrzewamy,dodajemy do niego łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. 

W tym czasie do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej żółtka i miękkie masło oraz resztę cukru. Wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy gorzkie kakao i jeszcze chwilę zagniatamy. Z obu ciast  formujemy kulę i umieszczamy je w osobnych omączonych lekko  miskach. Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno rosnąc około 30 -40 minut i w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie, wyjmujemy je na omączoną delikatnie stolnicę i osobno rozwałkowujemy cienko, nadając ciastu kształt koła. 
Ostrym nożem lub radełkiem tniemy oba ciasta po przekątnej, na  10 -12 trójkątów.  
Dobrze, jeśli z jednego z ciast wytniemy nieco węższe trójkąty niż z drugiego, wtedy bardziej będą widoczne różnice kolorystyczne.
Na jasny szerszy trójkąt nakładamy trójkąt z ciemniejszego ciasta i zwijamy delikatnie,  formując rogalik.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na  około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Napuszone rogaliki  smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C z funkcją góra - dół i w tak nagrzanym pieczemy rogale 14 - 15 minut. Powinny nabrać ładnego złocistego koloru.
Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

UWAGI:
* rogaliki można nadziać nutellą lub powidłami




6 komentarzy: