piątek, 3 marca 2017

KRUCHE SERDUSZKA DWUKOLOROWE




Uwielbiam małe kruche ciasteczka. Są urocze i słodkie. Dzisiaj przepis podstawowy urozmaiciłam dodatkiem kakao i dzięki temu powstały ciasteczka dwukolorowe. Jedynie utrudnienie polega na tym, ze do ich przygotowania potrzeba dwóch foremek w kształcie serca, jednak o innych wielkościach. 

KRUCHE SERDUSZKA DWUKOLOROWE:
  • 250g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 100g  cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
ponadto:
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego ciemnego kakao
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy z nich gładkie, jednolite ciasto. Zagniecione ciasto wyjmujemy z misy i  dzielimy na pół. Jedną jego część umieszczamy ponownie w misie miksera, dodajemy do niego 2 łyżki ciemnego kakao i zagniatamy jeszcze chwilę, aby powstało jednolite kakaowe ciasto. Wyjmujemy z misy. Oba ciasta zawijamy  osobno w woreczki foliowe i wkładamy do lodówki na około 30 min do schłodzenia.
Schłodzone jasne ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość 3 - 4mm.  Z połowy ciasta, foremką w kształcie dużego serduszka wykrawamy pojedyncze pełne ciasteczka, a z drugiej połowy serduszka z wyciętym po środku mniejszym serduszkiem.
Identycznie postępujemy z ciastem ciemnym.
Wykrojone ciastka składamy po dwie sztuki. Na spodzie jasne pełne serduszko, a na wierzchu ciemne ciastko z wykrojonym na środku mniejszym serduszkiem i na odwrót. Lekko dociskamy wzdłuż brzegu. Tak złożone ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Ciastka urosną niewiele podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C z funkcją grzania góra - dół.
Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z ciastkami pieczemy je przez 15 - 17 minut . Kiedy ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy ciastka na kratce kuchennej. 
Wystudzone ciasteczka przechowujemy w zamkniętej puszce.





6 komentarzy:

  1. O jakie śliczne ciasteczka! Muszą smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam cały zestaw foremek, więc się tych ciasteczek nie boję ;))) Śliczne, smakowite i urocze, ja nie wiem, Moniko, skąd Ty czerpiesz pomysły na takie cudeńka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Buzia się uśmiecha na widok takich ciasteczek :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy blog i mnóstwo przepisów. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń