Uwielbiam małe kruche ciasteczka. Są urocze i słodkie. Dzisiaj przepis podstawowy urozmaiciłam dodatkiem kakao i dzięki temu powstały ciasteczka dwukolorowe. Jedynie utrudnienie polega na tym, ze do ich przygotowania potrzeba dwóch foremek w kształcie serca, jednak o innych wielkościach.
KRUCHE SERDUSZKA DWUKOLOROWE:
- 250g mąki pszennej
- 175 g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
ponadto:
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego ciemnego kakao
Schłodzone jasne ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość 3 - 4mm. Z połowy ciasta, foremką w kształcie dużego serduszka wykrawamy pojedyncze pełne ciasteczka, a z drugiej połowy serduszka z wyciętym po środku mniejszym serduszkiem.
Identycznie postępujemy z ciastem ciemnym.
Wykrojone ciastka składamy po dwie sztuki. Na spodzie jasne pełne serduszko, a na wierzchu ciemne ciastko z wykrojonym na środku mniejszym serduszkiem i na odwrót. Lekko dociskamy wzdłuż brzegu. Tak złożone ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Ciastka urosną niewiele podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C z funkcją grzania góra - dół.
Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z ciastkami pieczemy je przez 15 - 17 minut . Kiedy ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy ciastka na kratce kuchennej.
Wystudzone ciasteczka przechowujemy w zamkniętej puszce.
Urocze☺
OdpowiedzUsuńO jakie śliczne ciasteczka! Muszą smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńMam cały zestaw foremek, więc się tych ciasteczek nie boję ;))) Śliczne, smakowite i urocze, ja nie wiem, Moniko, skąd Ty czerpiesz pomysły na takie cudeńka :))
OdpowiedzUsuńBuzia się uśmiecha na widok takich ciasteczek :)))))))
OdpowiedzUsuńurocze ciacha :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog i mnóstwo przepisów. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń