wtorek, 28 lutego 2017

CHLEB FOREMKOWY Z NASIONAMI CHIA





Dawno już nie było na blogu, przepisu na żadne pieczywo, dlatego też dzisiaj proponuję przepis na pyszny chleb. Lekki i delikatny, a przy tym zaskakujący, bo zawiera nasiona chia.

CHLEB FOREMKOWY Z NASIONAMI CHIA:
keksówka 31 x 12cm

  • 400g mąki pszennej
  • 75g mąki z pełnego przemiału
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 325 ml letniego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 3 łyżki otrąb razowych
ponadto:
  • 25g płatków owsianych
  • 1/2 łyżki nasion chia
  • 50 ml mleka
  • 25 ml wody
Na około godzinę przed wyrabianiem ciasta umieszczamy w miseczce nasiona chia i płatki owsiane, które zalewamy wodą zmieszaną z mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA CHLEB:
Do misy miksera wsypujemy obie mąki oraz sól. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę oraz wsypujemy otręby razowe. 
Drożdże dokładnie rozpuszczamy razem z cukrem w letnim mleku i wlewamy je razem z olejem do misy z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy namoczone wcześniej płatki owsiane i nasiona chia. Za pomocą końcówek w kształcie haków wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Oczywiście można też ciasto przygotować tradycyjnie, umieszczając składniki w misce i wyrabiając je ręką. 
Na początku ciasto będzie dość klejące, ale jego konsystencja w miarę wyrabiania będzie się stawała bardziej gładka i elastyczna. 
Formę keksową lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką, której nadmiar strzepujemy.
Do tak przygotowanej formy przekładamy wyrobione ciasto. Lekko wyrównujemy wierzch i posypujemy otrębami. Przykrywamy je lnianą ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu na około 30 - 40 minut, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st.C i do tak nagrzanego wstawiamy formę z ciastem na chleb, którego wierzch lekko zwilżamy wodą, posługując się spryskiwaczem.
Chleb pieczemy 40 - 45 minut, przy czym po upływie 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 200st.C. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zwilżamy jego wierzch za pomocą spryskiwacza i wstawiamy z powrotem do piekarniku z uchylonymi lekko drzwiczkami, a po lekkim przestudzeniu przenosimy na kratkę kuchenną.  

UWAGI:
* można dowolnie zestawiać różne rodzaje ziaren, nie zwiększając jednak ich ilości, bo chleb będzie zbyt ciężki
* mój chleb piekłam równo 40 minut z funkcja grzania góra - dół. 
* wierzch chleba spryskujemy bardzo delikatnie i naprawdę niewielką ilością wody. Wystarczy 1 -2 psiknięcia spryskiwacza, aby skórka była tylko lekko zwilżona.




4 komentarze:

  1. Przepiękny chleb! Nasiona słonecznika i inne (choć nie jestem pewna co do chia) można wcześniej podprażyć, chleb jest wtedy jeszcze pyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację Kasiu. Podpraźone nasiona są zdecydowanie lepsze:))

    OdpowiedzUsuń