Czyż te ciasteczka nie są urocze? Bardzo intensywnie czekoladowe, miękkie i delikatne w smaku. Dodatkową i niezaprzeczalną zaletą jest to, że również pięknie się prezentują na paterze.
POPĘKANE CIASTECZKA:
- 110g masła
- 225g gorzkiej czekolady
- 2/3 szkl cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
ponadto:
- około 1/2 szkl cukru pudru do obtoczenia ciastek
Masło umieszczamy w rondelku i lekko podgrzewamy, aby się rozpuściło. Zdejmujemy rondelek z palnika, dodajemy do masła połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy aby czekolada również się rozpuściła. Odstawiamy.
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier i żółtka. Na końcu nie przestając miksować wlewamy powoli przestudzoną masę z czekolady i masła.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypujemy do ubitej masy. Dokładnie mieszamy i po połączeniu się składników wstawiamy miskę z ciastem do lodówki, aby ciasto stwardniało. Ciasto powinno być naprawdę twarde, więc powinno się chłodzić przynajmniej kilka godzin, a najlepiej zrobić je wieczorem, a dopiero rano piec ciasteczka.
Stwardniałe ciasto wyjmujemy z lodówki i za pomocą małej łyżeczki nabieramy porcje ciasta. Z każdej porcji formujemy kulkę, którą obtaczamy grubo w cukrze pudrze i następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, bo ciasteczka lekko spłaszczą się podczas pieczenia i popękają.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka przez 12 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i pozostawiamy na niej jeszcze chwilę ciasteczka, po czym przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Uwagi:
- ciasto powinno być naprawdę zimne i twarde, bo ze zbyt miękkiego powstaną całkiem płaskie ciastka, na których cukier puder będzie wyglądał jak mokry
- do tych ciastek należy użyć prawdziwego masła, a nie miksów czy margaryny. Tylko masło pozwoli uzyskać twarde ciasto
Bardzo dekoracyjne ciasteczka, a jak jeszcze z czekoladą to ja je muszę zrobić (i zjeść, oczywiście ;)) :)
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu upiec☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajne "łaciate" ciasteczka :D Pycha.
OdpowiedzUsuńprezentują się uroczo :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciastka ,Chetnie bym zjadła Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń