Dzisiaj proponuję przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Zamiast najczęściej przygotowywanych kopytek, małe zgrabne i do tego pyszne kotleciki. Naszpikowane chrupiącym boczkiem i ciągnącym się serem. Przyprawy i dodatki można dowolnie zestawiać ze sobą i za każdym razem cieszyć się nowym smakiem.
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SZYNKĄ:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 40 ml mleka
- 100g boczku
- 50g żółtego sera startego na dużych oczkach tarki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego (lub natki pietruszki)
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
ponadto do panierowania:
- 1 jajko
- bułka tarta
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, wlewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnię razem z posiekaną drobno cebulką. Podsmażamy, aż boczek ładnie się zarumieni, a cebulka zeszkli.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnię razem z posiekaną drobno cebulką. Podsmażamy, aż boczek ładnie się zarumieni, a cebulka zeszkli.
Przestudzone puree ziemniaczane łączymy z podsmażonym boczkiem i cebulką oraz startym żółtym serem. Doprawiamy masę solą, pieprzem, chili i suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub drobno posiekaną natką pietruszki.
Masę dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy niewielkiej wielkości kotleciki.
Każdy kotlecik obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z sezonową surówką lub sosem np. pieczarkowym.
Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy niewielkiej wielkości kotleciki.
Każdy kotlecik obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z sezonową surówką lub sosem np. pieczarkowym.
Fajne kotleciki, mój mąż byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują. Czy boczek można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Oczywiście. Można dać szynkę, suszone pomidory,a można również zrezygnować z dodatków. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSmaczne kotleciki, świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńboczek i ziemniaki to udane połączenie :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuń