Czasem nie mam ochoty na długie przesiadywanie w kuchni ani na skomplikowane przepisy, ale mam ochotę na coś słodkiego. Wtedy chętnie sięgam po gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je tylko odmrozić, dodać kilka składników i po kilku minutach cieszyć się pysznymi ciasteczkami. Ja dzisiaj serwuję cynamonowe świderki.
CYNAMONOWE ŚWIDERKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka
- brązowy cukier
- mielony cynamon
Ciasto francuskie odmrażamy i następnie dzielimy na dwa równie kawałki. Oba płaty ciasta smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka, rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Następnie jeden z płatów posypujemy obficie brązowym cukrem i zmielonym cynamonem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, w ten sposób, aby strona posmarowana jajkiem znalazła się w środku. Ostrym nożem kroimy ciasto na długie paski o szerokości około 2 - 3 cm. Dodatkowo każdy pasek nacinamy w środku na 3/4 długości. Tak samo, jak nacina się faworki. Nie jest to co prawda konieczne, ale pozwala uzyskać ładniejszy kształt.
Tak przygotowane paski ciasta delikatnie skręcamy w spiralki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy pomiędzy kolejnymi ciastkami.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka 15 - 18 minut. Upieczone na złoto świderki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.
Tak przygotowane paski ciasta delikatnie skręcamy w spiralki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy pomiędzy kolejnymi ciastkami.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka 15 - 18 minut. Upieczone na złoto świderki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.
Prosty i fajny przepis, do kawy takie ciasteczka są wprost idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste i szybkie slodkosci Mniam Domyslam się ze pachniało cudownie w domu prawda? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCynamon nadaję cudownego smaku. Muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńale musiały pachnieć w trakcie pieczenia! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńłatwo, szybko i pysznie :-)