niedziela, 12 lutego 2017

CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO





Co prawda nie jestem wielką zwolenniczką Walentynek, ale staram się zawsze jakoś ten miły dzień zaakcentować. Dlatego też dzisiaj proponuję przepis na ciasto z wyraźnym motywem serduszek.

CIASTO WALENTYNKOWE:

blaszka 23x27cm
ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek 
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 250g masła
  • 3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wody
Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w niewielkim rondelku i mieszając podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.
Z przygotowanej wcześniej i przestudzonej masy, odlewamy około 1/3 szkl i odstawiamy. Wykorzystamy ją jako polewę do dekoracji wierzchu ciasta. 
Resztę masy kakaowej przelewamy do misy miksera i miksując ją dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Kiedy składniki połączą się, wyłączamy mikser,  dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą.
Przygotowane ciasto wlewamy do formy, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy pozostawiamy suche.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez około 35 - 40min z funkcją góra -dół, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze chwilę w piekarniku do przestudzenia. Zupełnie zimne przekrajamy na dwa blaty.

poncz:
  • 50 ml lekko posłodzonej czarnej herbaty
Jeden z blatów ciasta umieszczamy z powrotem w formie i za pomocą pędzelka ponczujemy go wystudzoną herbatą.
Drugi blat ciasta układamy np. na dopasowanej wielkością desce do krojenia. Jeśli ciasto wyrosło Wam tak jak mi z lekką górką, to ostrym nożem ścinamy jego górę, tym samy nadając ciastu ładny płaski kształt. Tak przygotowane ciasto oblewamy wcześniej pozostawioną masą kakaową ( 1/3 szklanki odlana wcześniej z masy, którą rozpuszczaliśmy do przygotowania ciasta ). Wykałaczką nakreślamy kwadraty na cieście, tak jak będziemy je kroić i na środku każdego kwadratu wykrawamy za pomocą foremki do ciastek serduszko. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę.
Na na ponczowany wcześniej pierwszy blat ciasta wykładamy masę śmietankową.

masa śmietankowa:
  • 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2  łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 4 - 5 łyżek gorącej wody
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy chwilę, żeby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją  dokładnie w gorącej wodzie i odstawiamy. 
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając serek mascarpone i cukier puder. Na końcu nie przerywając miksowania, wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Miksujemy już bardzo krótko, do momentu połączenia się żelatyny z masą.
Tak przygotowaną masę wykładamy na naponczowane ciasto i wyrównujemy ją.
Na masie delikatnie układamy drugi blat ciasta z wykrojonymi serduszkami i wstawiamy ciasto do lodówki.

ponadto:
  • 1 galaretka w proszku wiśniowa
  • 1 i 3/4 szkl gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy ciasto z lodówki i napełniamy nią otwory w kształcie serduszek. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki przynajmniej na 2 -3 godziny, aby galaretka całkowicie stężała. 






inspiracja

5 komentarzy: