czwartek, 16 lutego 2017

TAWA - TAWAS FAWORKI BOLIWIJSKIE





Ponieważ powoli ruszają poszukiwania nowych przepisów na Tłusty Czwartek, to dzisiaj pierwsza z tego cyklu propozycja. Tawa - tawas to słodkości rodem z Boliwii.  Małe poduszeczki, które w smaku przypominają nasze rodzime faworki z chrupiącą skorupką i napowietrzonym wnętrzem. Ciasto samo w sobie nie jest słodkie, dlatego też jeszcze ciepłe, polewa się płynnym miodem i posypuje obficie cukrem pudrem. Najważniejszą jednak zaletą tych poduszeczek jest fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie.

TAWA - TAWAS FAWORKI BOLIWIJSKIE:
2 czubate talerze ciastek

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl wody
ponadto:
  • olej do smażenia
  • płynny miód
  • cukier puder
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i wybijamy jajko oraz wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne, to można dodać dodatkową łyżkę, dwie mąki. Konsystencja ciasta powinna przypominać miękką plastelinę.
Tak przygotowane ciasto wyjmujemy na lekko omączoną stolnicę i rozwałkowujemy cienko. Rozwałkowane ciasto tniemy ostrym nożem lub radełkiem na pasy szerokości około 3 - 4 cm i następnie ukośnie w poprzek, aby otrzymać małe ciastka o kształcie rombu.
We frytkownicy lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej do temp. około 170st.C .
Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno ciastka i obracamy je wokół własnej osi. Taki szybki obrót ciastek powoduje to, że ładnie i jednakowo napowietrzą się z obu stron. 
Ciastka smażymy na złoty kolor i następnie wyjmujemy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe polewamy płynnym miodem i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Uwagi:
Jeśli olej będzie za zimny, to ciastka będą płaskie i mało kruche. Dobrze nagrzany olej powoduje ich "napompowanie".




5 komentarzy:

  1. U Ciebie zawsze znajdę coś fajnego, no bardzo milutko wyglądają te faworki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczo się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis 😆 Nie słyszałam o tych faworkach, na pewno zrobię i dziękuję za przepis, zapisuję go sobie ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne urozmaicenie od naszych pączków i faworków :)

    OdpowiedzUsuń