Zimą szukam intensywnie w swoim otoczeniu kolorów. Dlatego też jedną z moich ulubionych surówek do obiadu, jest ta z czerwonej kapusty.
SURÓWKA DO OBIADU Z CZERWONEJ KAPUSTY:
- ćwiartka małej główki czerwonej kapusty
- 1 niewielka cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Kapustę obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści i następnie bardzo drobno szatkujemy. Kapustę umieszczamy w misce, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i wygniatamy kilkakrotnie ręką, aby zmiękła. Marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Bardzo lubię, nie tylko ze względu na kolor :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką surówkę, tylko u mnie obowiązkowo jeszcze szczypta cukru i ocet :)
OdpowiedzUsuńTradycyjnie i smacznie :) Ja co prawda wolę białą kapustę, niemniej na taką też bym się skusiła ;D
OdpowiedzUsuńpyszna surówka :) bardzo ją lubię :0
OdpowiedzUsuńdziekuje za ten przepis Bardzo lubie taka surowke a nie wiem nigdy jak za nia się zabrać i doporawic Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chrupiące suróweczki :)
OdpowiedzUsuńPyszniutka i tak pięknie wygląda. Dobrze, że przypomniałaś mi tę kapustę, czas do niej wrócić :)
OdpowiedzUsuń