środa, 22 lutego 2017

DROŻDŻOWE GRZEBIENIE





Dzisiaj proponuję przepis na delikatne grzebienie z ciasta drożdżowego. Bułeczki w kształcie grzebieni nie tylko pięknie się prezentują, ale i doskonale smakują. Puszyste ciasto drożdżowe, w którego wnętrzu zamknęłam domowy dżem z czarnej porzeczki. Jest to tylko propozycja i oczywiście można użyć nadzienia zgodnie z własnymi upodobaniami, używając na przykład nutelli lub marmolady. Przygotowanie bułeczek jest bardzo szybkie i łatwe. Z ciastem fajnie się pracuje, a z formowaniem grzebieni poradzą sobie nawet początkujący.

DROŻDŻOWE GRZEBIENIE:
20 szt
  • 1/2 szk mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła
  • 2 żółtka
ponadto na nadzienie:
  • kilka łyżeczek konfitury lub domowego dżemu ( dżem nie może być wykonany na bazie fixów )
  • ewentualnie nutella 
dodatkowo do dekoracji:
  • 1 jajko
  • łyżeczka mleka
  • cukier puder lub lukier
  • ewentualnie gruby cukier w formie perełek
Mleko lekko podgrzewamy,dodajemy do niego łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. 
W tym czasie do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej żółtka i miękkie masło oraz resztę cukru. Wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i umieszczamy je w omączonej misce przykrywając je lnianą ściereczką.
Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut, aby ciasto wyrosło, podwajając swoją objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie, wyjmujemy je na omączoną delikatnie stolnicę i rozwałkowujemy cienko, nadając ciastu kształt prostokąta. Ostrym nożem kroimy rozwałkowane ciasto na prostokąty o bokach około 15 x 4cm. Każdy prostokąt smarujemy cienko dżemem i składamy na pół wzdłuż krótszego boku. Lekko dociskamy brzegi i następnie nacinamy nożem wzdłuż jednego dłuższego boku na głębokość około 0,5 cm. Ciastka lekko wyginamy, nadając im kształt półksiężyca. 
Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na  około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Napuszone ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy perełkami cukru. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C z funkcją góra - dół i w tak nagrzanym pieczemy grzebienie 14 - 15 minut. Ciastka powinny nabrać ładnego złocistego koloru.
Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.





UWAGI:
  • jako nadzienia nie można użyć kupnego dżemu, ani domowego wykonanego na bazie różnych fixów, bo jest sztucznie zagęszczony i wypłynie z ciastek.
  • jeśli grzebienie nie będą chciały ładnie się wygiąć, to należy nieco pogłębić nacięcia
  • poniżej dodatkowo zamieszczam zdjęcie, jak powinny ciastka wyglądać przed upieczeniem

4 komentarze: