środa, 1 lutego 2017

CIASTO CZEKOLADOWE ZIMOWE





Za oknem króluje mróz i śnieg, więc dzisiaj na poprawę humoru proponuję ciasto. Mocno czekoladowe, a w dodatku pięknie pachnące za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej

CIASTO CZEKOLADOWE ZIMOWE:
forma keksowa 31cm
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 130g masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do misy miksera wkładamy miękkie masło i wsypujemy cukier. Ucieramy chwilę na najwyższych obrotach, aby masło dobrze się połączyło z cukrem i napowietrzyło.
Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wlewamy jogurt i ocet. 
Kiedy składniki dokładnie się połączą wyłączamy mikser, a przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części ciasta wlewamy kawę rozpuszczoną w trzech łyżkach mleka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę oraz wsypujemy kakao. Mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała gładka, jednolita masa. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i już tylko delikatnie mieszamy ciasto szpatułką.
Formę keksową smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą, strzepując jej nadmiar. Do tak przygotowanej formy wlewamy najpierw jasną część ciasta, a na nią część ciemną. Mieszamy delikatnie patyczkiem do szaszłyków.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu trzymamy ciasto jeszcze przez około 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
UWAGI:
Ciasto przygotowane z tego przepisu będzie wyższe niż na moich zdjęciach, ponieważ ja podzieliłam tę porcję ciasta na dwie mniejsze foremki.



9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ciasto czekoladowe zawsze się skuszę :) Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu tym ciastem :) pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie aromatyczne ciasta W towarzystwie goracej herbaty to już calkiem się relaksuje i ciesze jak dziecko Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ualal.. nie kuś mnie takimi pysznościami! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. i humor od razu lepszy z takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasto czekoladowe faktycznie wygląda na bardzo smaczne i myślę, że również takie jest. Ja jeszcze bardzo lubię robić muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i do tego żeby były z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Moim zdaniem takie połączenie jest perfekcyjne.

    OdpowiedzUsuń