Moim faworytem jest ciemne pieczywo, ale kiedy widzę maślane bułeczki ze słodką kruszonką, nie potrafię się im oprzeć. A wy?
BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ:
15szt niewielkich bułeczek
- 80g masła
- 500g mąki pszennej
- 55g cukru
- 15g świeżych drożdży ( ewentualnie 7g suszonych )
- 2 czubate łyżki mleka w proszku
- 1 szkl ( 250ml) mleka
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
ponadto:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
Masło umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, mleko w proszku oraz sól. Wlewamy letnie mleko, wybijamy jajko i dodajemy pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto powoli wlewając rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto jest dość klejące i potrzebuje około 5 -8 minut wyrabiania. Po tym czasie powinno ono tworzyć jedną całość i swobodnie odstawać od ścianek misy.
Jeśli wyrabiacie ciasto tradycyjnie rękami, to wskaźnikiem dobrego wyrobienia jest moment, kiedy ciasto odchodzi swobodnie od ręki.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, uderzamy w nie pięścią, aby je odgazować. Wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na małe porcje. Ja swoje ciasto podzieliłam na 15 małych porcji. Każdy kawałek ciasta formujemy nadając mu kształt kulki i zachowując spore odstępy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy
Ja ułatwiłam sobie pracę piekąc bułeczki w wysmarowanej masłem metalowej formie do muffinek. Ten sposób jest o tyle fajny, że wszystkie bułeczki mają prawie identyczną wielkość i ma potrzeby myślenia o zachowaniu odstępów między nimi.
Uformowane bułeczki odstawiamy jeszcze na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do małej miseczki wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki oraz dodajemy 2 łyżki miękkiego masła. Mieszamy dokładnie rozgniatając widelcem, aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte ponownie bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułeczki przez 20 minut,
Po upieczeniu studzimy bułeczki na kratce kuchennej.
Cudowne. Takim bułeczką bardzo ciężko byłoby się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńOhh, ja też nie mogłabym przejść obok nich obojętnie. A obok bułeczek już widzę kubek z mlekiem i aż mi żal nie mam ich na wyciągnięcie ręki :))
OdpowiedzUsuńBardzo piękne i wyrosniete bułeczki 😄
OdpowiedzUsuńRano zobaczyłam Twój przepis i po pracy poleciałam po mleko w proszku, bo bardzo zaciekawił mnie jego dodatek w tych bułeczkach. A teraz siedzę i napawam się ich zapachem i boskim smakiem, choć bez kruszonki ;) Bułeczki są cudowne, dziękuję Moniko za podzielenie się tym ciekawym przepisem :))
OdpowiedzUsuńz3i4elq3
OdpowiedzUsuńglucotrust official website
cialis 5 mg satın al
viagra
cialis 20 mg eczane
kamagra
cialis 100 mg
sightcare