poniedziałek, 30 stycznia 2017

BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ





Moim faworytem jest ciemne pieczywo, ale kiedy widzę maślane bułeczki ze słodką kruszonką, nie potrafię się im oprzeć. A wy?

 BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ:
15szt niewielkich bułeczek

  • 80g masła
  • 500g mąki pszennej
  • 55g cukru
  • 15g świeżych drożdży ( ewentualnie 7g suszonych )
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • 1 szkl ( 250ml) mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
ponadto:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
Masło umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. 
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, mleko w proszku oraz sól. Wlewamy letnie mleko, wybijamy jajko i dodajemy pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto powoli wlewając rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto jest dość klejące i potrzebuje około 5 -8 minut wyrabiania. Po tym czasie powinno ono tworzyć jedną całość i swobodnie odstawać od ścianek misy. 
Jeśli wyrabiacie ciasto tradycyjnie rękami, to wskaźnikiem dobrego wyrobienia jest moment, kiedy ciasto odchodzi swobodnie od ręki.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, uderzamy w nie pięścią, aby je odgazować. Wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na małe porcje. Ja swoje ciasto podzieliłam na 15 małych porcji. Każdy kawałek ciasta formujemy nadając mu kształt kulki i zachowując spore odstępy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy 
Ja ułatwiłam sobie pracę piekąc bułeczki w wysmarowanej masłem metalowej formie do muffinek. Ten sposób jest o tyle fajny, że wszystkie bułeczki mają prawie identyczną wielkość i ma potrzeby myślenia o zachowaniu odstępów między nimi.
Uformowane bułeczki odstawiamy jeszcze na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do małej miseczki wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki oraz dodajemy 2 łyżki miękkiego masła. Mieszamy dokładnie rozgniatając widelcem, aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte ponownie bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułeczki przez 20 minut,
Po upieczeniu studzimy bułeczki na kratce kuchennej. 



5 komentarzy:

  1. Cudowne. Takim bułeczką bardzo ciężko byłoby się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohh, ja też nie mogłabym przejść obok nich obojętnie. A obok bułeczek już widzę kubek z mlekiem i aż mi żal nie mam ich na wyciągnięcie ręki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękne i wyrosniete bułeczki 😄

    OdpowiedzUsuń
  4. Rano zobaczyłam Twój przepis i po pracy poleciałam po mleko w proszku, bo bardzo zaciekawił mnie jego dodatek w tych bułeczkach. A teraz siedzę i napawam się ich zapachem i boskim smakiem, choć bez kruszonki ;) Bułeczki są cudowne, dziękuję Moniko za podzielenie się tym ciekawym przepisem :))

    OdpowiedzUsuń