niedziela, 15 stycznia 2017

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW




W okresie zimowym królują dania bardziej treściwe i kaloryczne. Ja jednak idę chwilowo pod prąd, a wszystko za sprawą pomidorów odmiany Raf, która zachwyca mnie nieustannie kolorystyką. Kilka pomidorów plus kilka dodatków i już prawie poczułam lato. Nie jest to jednak klasyczna sałatka caprese, ponieważ jest zupełnie inaczej przyprawiona.

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW:

  • 3 pomidory odmiany Raf 
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 100g mozzarelli
  • suszony tymianek
  • sos worcestershire
Pomidory myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i również kroimy w cieniutkie plasterki. Na talerzu układamy na przemian pomidory, krążek cebuli i plasterek mozzarelli. Całość delikatnie posypujemy świeżo roztartym w palcach suszonym tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością sosu worcesterhire. Dzięki temu sosowi sałatka nabierze bardziej wyrazistego i niebanalnego smaku.




2 komentarze:

  1. uwielbiam zielone! mają taki dobry smak <3
    w takiej sałatce jeszcze nie próbowałam ich połączyć :)

    OdpowiedzUsuń