Pyszna delikatna babka, która jest nie tylko mocno czekoladowa, ale i za sprawą przyprawy do piernika doskonale wpisuje się w zimowy klimat.
BABKA CZEKOLADOWA Z NUTĄ PIERNIKA:
forma na babkę śr.28cm z kominkiem
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 130g masła
- 3 jajka
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka octu
Do misy miksera wkładamy miękkie masło i wsypujemy cukier. Ucieramy chwilę na najwyższych obrotach, aby masło dobrze się połączyło z cukrem i napowietrzyło.
Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Następnie wlewamy jogurt i ocet.
Kiedy składniki dokładnie się połączą wyłączamy mikser, a przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części ciasta wlewamy kawę rozpuszczoną w trzech łyżkach mleka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę oraz wsypujemy kakao. Mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała gładka, jednolita masa.
Formę na babkę smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą, strzepując jej nadmiar. Do tak przygotowanej formy wlewamy najpierw jasną część ciasta, a na nią część ciemną. Mieszamy delikatnie widelcem, aby oba rodzaje ciasta utworzyły esy floresy. Ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości foremki, bo dość mocno wyrasta.
Bardzo lubię babki w domu, bo często robimy śniadanka na słodko do cappuccino !!!!! To zawsze jest świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńTakie leniwe śniadanko - bajka:)
UsuńZ tym dodatkiem piernika musi być wyśmienita. Idealne ciasto do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńI porannej i popołudniowej:)
UsuńFantastyczna, trafiłaś w moje smaki :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę:)
Usuńpyszne ciacho :) w sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńAromatyczne, korzenne, pyszne :) Ciasto pełne zalet!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda ta babka :) Zrobimy ją na podwieczorek, do herbaty na filtrowanej wodzie :)
OdpowiedzUsuń