środa, 18 stycznia 2017

BABKA CZEKOLADOWA Z NUTĄ PIERNIKA





Pyszna delikatna babka, która jest nie tylko mocno czekoladowa, ale i za sprawą przyprawy do piernika doskonale wpisuje się w zimowy klimat. 

BABKA CZEKOLADOWA Z NUTĄ PIERNIKA:
forma na babkę śr.28cm z kominkiem
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 130g masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka octu
Do misy miksera wkładamy miękkie masło i wsypujemy cukier. Ucieramy chwilę na najwyższych obrotach, aby masło dobrze się połączyło z cukrem i napowietrzyło.
Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Następnie wlewamy jogurt i ocet. 
Kiedy składniki dokładnie się połączą wyłączamy mikser, a przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części ciasta wlewamy kawę rozpuszczoną w trzech łyżkach mleka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę oraz wsypujemy kakao. Mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała gładka, jednolita masa.
Formę na babkę smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą, strzepując jej nadmiar. Do tak przygotowanej formy wlewamy najpierw jasną część ciasta, a na nią część ciemną. Mieszamy delikatnie widelcem, aby oba rodzaje ciasta utworzyły esy floresy. Ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości foremki, bo dość mocno wyrasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu trzymamy je jeszcze przez około 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. 
Zupełnie zimną babkę oblewamy polewą czekoladową.




9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię babki w domu, bo często robimy śniadanka na słodko do cappuccino !!!!! To zawsze jest świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym dodatkiem piernika musi być wyśmienita. Idealne ciasto do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna, trafiłaś w moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciacho :) w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aromatyczne, korzenne, pyszne :) Ciasto pełne zalet!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wygląda ta babka :) Zrobimy ją na podwieczorek, do herbaty na filtrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń