Małe delikatne biszkopty można potraktować jako małe słodkie co nieco. Mogą też przydać się jako jeden ze składników pysznego deseru lub dekoracja niejednego ciasta. Najważniejsze, aby były pyszne, a takie właśnie są domowe biszkopty.
DOMOWE BISZKOPTY:
- 3 jajka
- 85g cukru
- 75g mąki pszennej
ponadto:
cukier puder
Jajka rozbijamy i delikatnie oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w czystej i suchej misie miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywna piana. Nie przestając miksować wsypujemy małymi porcjami cukier i miksujemy jeszcze około 4 -5 minut. Powinna powstać piana jak przy ubijaniu na bezę. Gładka i lśniąca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Do tak przygotowanej piany dodajemy kolejno żółtka i miksujemy już tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączamy mikser i do masy dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę, jednocześnie delikatnie mieszając masę szpatułką. Robimy to bardzo delikatnie, aby masa nie opadłą.
Przygotowaną masę biszkoptową przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i za jego pomocą wyciskamy podłużne biszkopty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami zachowujemy niewielkie odstępy.
Przygotowane na blaszce biszkopty oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy na około 5 minut. Dzięki temu biszkopty podsuszą się i po upieczeniu będą miały chrupiący wierzch. Po 5 minutach wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy biszkopty przez 13 - 14 minut. Powinny nabrać ładnego rumianego koloru. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.
Uwagi:
- masa z białek i cukru powinna być naprawdę dobrze ubita, bo inaczej wyjdą nam placki zamiast kształtnych biszkopcików
- jeśli wyjdą nam dwie blaszki biszkoptów, to pieczemy je jednocześnie, ponieważ zbyt długie oczekiwanie na pieczeniu nie służy ciastu i spowoduje oklapnięcie biszkoptów.
w dodatku w miarę szybko się je robi :) kiedyś do delicji piekłam domowe biszkopty :)
OdpowiedzUsuńAle fajne są takie małe, domowe biszkopciki, muszę kiedyś spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuń