czwartek, 5 stycznia 2017

BISZKOPTY




Małe delikatne biszkopty można potraktować jako małe słodkie co nieco. Mogą też przydać się jako jeden ze składników pysznego deseru lub dekoracja niejednego ciasta. Najważniejsze, aby były pyszne, a takie właśnie są domowe biszkopty. 

DOMOWE BISZKOPTY:
  • 3 jajka
  • 85g cukru
  • 75g mąki pszennej
ponadto:
cukier puder

Jajka rozbijamy i delikatnie oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w czystej i suchej misie miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywna piana. Nie przestając miksować wsypujemy małymi porcjami cukier i miksujemy jeszcze około 4 -5 minut. Powinna powstać piana jak przy ubijaniu na bezę. Gładka i lśniąca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Do tak przygotowanej piany dodajemy kolejno żółtka i miksujemy już tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączamy mikser i do masy dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę, jednocześnie delikatnie mieszając masę szpatułką. Robimy to bardzo delikatnie, aby masa nie opadłą. 
Przygotowaną masę biszkoptową przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i za jego pomocą wyciskamy podłużne biszkopty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami zachowujemy niewielkie odstępy.
Przygotowane na blaszce biszkopty oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy na około 5 minut. Dzięki temu biszkopty podsuszą się i po upieczeniu będą miały chrupiący wierzch. Po 5 minutach wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy biszkopty przez 13 - 14 minut. Powinny nabrać ładnego rumianego koloru. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.

Uwagi:
  • masa z białek i cukru powinna być naprawdę dobrze ubita, bo inaczej wyjdą nam placki zamiast kształtnych biszkopcików
  • jeśli wyjdą nam dwie blaszki biszkoptów, to pieczemy je jednocześnie, ponieważ zbyt długie oczekiwanie na pieczeniu nie służy ciastu i spowoduje oklapnięcie biszkoptów.




2 komentarze:

  1. w dodatku w miarę szybko się je robi :) kiedyś do delicji piekłam domowe biszkopty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne są takie małe, domowe biszkopciki, muszę kiedyś spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń