Dzisiaj zapraszam do wypróbowania przepisu na popularną zupę pieczarkową, tym razem jednak w formie zupy kremu. Lekko pikantna i aromatyczna, przyjemnie rozgrzewa. Jeśli chcecie zaskoczyć domowników, to zamiast tradycyjnych grzanek czy groszku ptysiowego, podajcie ją z wytrawnym ciastkiem francuskim.
ZUPA KREM Z PIECZAREK:
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 kapelusze borowika suszonego
- 100ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
ponadto:
- natka pietruszki
- ciasto francuskie
- 1 jajko
- 2 -3 pieczarki
Przygotowanie zupy:
Kapelusze borowików namaczamy na przynajmniej 15 minut w niewielkiej ilości zimnej wody.
Ziemniaki obieramy, zalewamy bulionem, lekko solimy i gotujemy do miękkości razem z namoczonymi wcześniej w zimnej wodzie kapeluszami borowików.
Pieczarki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy na nim pieczarki pokrojone w plasterki oraz cebule posiekaną na piórka. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze moment dusimy.
Podduszone pieczarki z cebulą i wodą, którą pieczarki puściły podczas duszenia, dodajemy do ugotowanych w bulionie ziemniaków. Zagotowujemy i następnie blendujemy na jednolity krem.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wlewamy śmietankę i dokładnie ją rozprowadzamy.
Zupę podajemy w towarzystwie dodatkowych kilku kropli śmietanki, wytrawnego ciastka francuskiego, i posiekanej drobno natki pietruszki.
Przygotowanie ciastek francuskich:
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i następnie kroimy na niewielkie prostokąty. Ja swoje ciastka dodatkowo ozdobiłam na brzegach odciskając wzorek z widelca.Prostokąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i układamy na nim 1 -2 cienkie plasterki wycięte z pieczarki. Oprószamy je solą. Tak przygotowane ciastka pieczemy w rozgrzanym do temperatury 200st.C piekarniku przez 12 - 15 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru.
UWAGI:
- zupa doskonale smakuje również z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym, na który przepis znajdziecie tutaj
bardzo lubię zupy krem, fajny pomysł z tym ciastkiem francuskim :)
OdpowiedzUsuńsmaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńbrzmi apetycznie
OdpowiedzUsuńTakiego kremu jeszcze nie jadłam, ale mam ochotę go zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy. Ta wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem robię krem z pieczarek, pyyychota :))
OdpowiedzUsuńwydaje się mega gęsta
OdpowiedzUsuń