Pieczona pierś kaczki:
- 2 -3 piersi kaczki
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku
- estragon
- majeranek
- sól, pieprz
- 1/2 szkl. czerwonego wina
- oliwa
Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć ją rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, estragonem, solą i pieprzem, odłożyć na 2 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu, naszą kaczkę opiekamy krótko na niewielkiej ilości oliwy na dość dużym ogniu,układając ją skórką do dołu. Zmniejszamy ogień, podlewamy wino z gałązką rozmarynu i dusimy pod przykryciem około 40 -50min co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem.
kaczki jeszcze nie przygotowywałam, ale z opisu widzę, że wychodzi pycha:)
OdpowiedzUsuńI w sumie nie jest taka trudna.
OdpowiedzUsuńU ciebie ostatnio same pyszności.Za kaczką nie przepadam , ale kopytka , albo sląskie z sosikiem to popropszę.
OdpowiedzUsuńNo to wpadaj. Ponawiam zaproszenie:)
UsuńKaczuszkę uwielbiam ! Tak zrobioną z chęcią bym skonsumowała .Bardzo ,bardzo apetyczna !!!!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam:)
UsuńRewelka, robię!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWow, świetne danie, ja nie odważyłam się jeszcze przygotować kaczki... :)
OdpowiedzUsuńTo tylko skomplikowanie wygląda :)
UsuńBardzo lubię kaczkę, smaki mi narobiłaś. Wygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnaaaa,nie mogę oczu oderwać.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńja się ciągle do kaczki zbieram i mi nie po drodze:P i ciągle kurczaka robię:P
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
Może kiedyś się zejdziecie;)
Usuńpierwszy raz robiłam kaczkę i jestem zadowolona:) chociaż wydaje mi się, że była trochę gumowa, chociaż może tak powinno być...
OdpowiedzUsuńMyślę, że powodem mógł być zbyt długi czas duszenia. Czasem wystarczy 5 - 10min za długo dusić, by efekt nie był w pełni zadowalający. Mam nadzieję, że następnym razem wszystko będzie idealnie:)
UsuńCzy kaczki nie powinno się kłaść na zimną patelnię?Aby wytopić tłuszcz?
OdpowiedzUsuń