Szybko, wykwintnie i pysznie? Dlaczego nie? Dzisiaj w odpowiedzi na to pytanie proponuję zupę serową, którą łączę z grzankami domowej roboty. Pachnącymi czosnkiem i cudownie chrupiącymi.
Zupa serowa z grzankami:
- 2litry wody
- 3 kostki po 100g serka topionego (ja użyłam Goudy)
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżki przyprawy typu Vegeta
- pieprz, sól
- odrobina szczypiorku do dekoracji
- 3 kromki chleba
- łyżeczka suszonego czosnku
- szczypta suszonego oregano.
Cebulę siekamy i dusimy na oliwie do miękkości. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej uduszoną cebulkę oraz serki. Wszystko blendujemy i doprawiamy Vegetą oraz pieprzem. Przed dodaniem soli upewnijcie się czy na pewno jej dodatek jest konieczny.
Chleb kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , na którą wrzucamy chleb, suszony czosnek i suszone oregano. Smażymy na dość dużym ogniu do zarumienienia.
Gotową zupę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Oczywiście rodzaj serka zależy wyłącznie od waszego gustu.
moja ulubiona zupa!:)
OdpowiedzUsuńNie wiem, dlaczego ja jeszcze nie robiłam takich pyszności...
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuń