niedziela, 23 czerwca 2013

ŚLEDZIK W ŚMIETANIE SUSZONYM POMIDOREM PODPARTY




Śledzik - takie proste danie, a tyle możliwości. Robiony na dziesiątki sposobów za każdym razem smakuje równie pysznie. Dzisiaj proponuję przepis na śledzia, który króluje u mnie w domu od dobrych kilku lat i jak na razie nie został zdetronizowany. Jedyną nowością w przepisie są suszone pomidory, które wprowadziłam całkiem niedawno i muszę powiedzieć, że świetnie się sprawdziły. Śledzie nie tylko zyskały na smaku, ale i nabrały bardziej wytwornego wyglądu.


Śledzik w śmietanie:



  • 1kg filetów śledziowych typu Matjas
  • 4 cebule
  • 1/2 litra przegotowanej zimnej wody
  • 100 ml ostu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • około 200ml dobrej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majnezu
  • słoiczek suszonych pomidorów
W dość dużym pojemniku układamy warstwę posiekanej w piórka lub w kostkę cebuli. Na tej warstwie układamy kolejną, którą stanowią filety śledziowe pokrojone w małe 3-4 cm kawałki. W ten sposób zapełniamy pojemnik powtarzając kolejno warstwy cebuli i śledzi. Górną zamykającą warstwę musi stanowić cebula. Całość zalewamy przegotowaną i schłodzoną do temp. pokojowej wodą z octem i oliwą.
Ocet stanowi 1/5 ilości wody, więc łatwo zmieniać proporcje wody i octu, w zależności od ilości użytych śledzi. Śledziki muszą być przykryte w całości zalewą. 
Tak przygotowane śledziki przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Najkrócej na 1dzień, ale najlepiej, żeby sobie poleżały w zalewie octowej 2 dni. Po tym czasie odlewamy zalewę i w jej miejsce wlewamy śmietanę z majonezem, którą lekko musimy przemieszać. Odstawiamy z powrotem do lodówki na kolejne 24h. Podajemy ułożone na plastrach suszonych pomidorów w towarzystwie cebulki.



10 komentarzy:

  1. jak ja dawno śledzi nie jadłam! ale mi narobiłaś smaku:)) super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką przekąską nigdy bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajna nazwa podparty pomidorem.Śledzik boski z tym pomidorem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W restauracji dla samej nazwy bym zamówiła .Pycha

    OdpowiedzUsuń