Czasem nachodzi taki dzień kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, niezapychającego. Co w tej sytuacji jest najlepszym wyjściem - warzywa oczywiście. Podduszone na oliwie, z ziołami, a dzisiaj nawet z niespodzianką czyli krewetkami.
Łódeczki z warzywami i krewetką:
- 1/3 pora
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 6 pieczarek
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- 8 - 10 krewetek tygrysich ( ja użyłam gotowych mrożonych)
- kilka listków cykorii
Paprykę, pieczarki i pora podsmażamy na oliwie z dodatkiem świeżego rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Krewetki rozmrażamy i smażymy około 4 -5 min. na dość dużym ogniu na maśle, lekko je soląc.
Na listkach cykorii układamy porcję warzyw, które zwieńczamy kilkoma krewetkami. Podajemy na gorąco.
Bardzo lubię takie lekkie i niezapychające potrawy .Szczególnie ,że ciągle jestem na diecie .Przepyszna potrawa
OdpowiedzUsuńWszystkie ciągle jesteśmy na diecie:)
UsuńJuż sama nazwa jest wspaniała, a danie prezentuje się jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń:)cieszę się, że podoba Ci się.
Usuńniby coś prostego, a jednak bardzo wyszukane danie :)
OdpowiedzUsuńMożna spokojnie podać na spotkaniu z przyjaciółmi.
Usuńmoja rodzinka lubi krewetki, podobałoby im się to danie bardzo!:)
OdpowiedzUsuńO. To cieszę się bardzo:)
UsuńDopiero co zachwalałam blog blondynek czyli ; Dosi spod Warszawy ;) i Danusi dawniej z Torunia teraz osiadłej gdzieś, jak sama mówi pod biegunem w dalekiej a jakże okazuje się bliskiej Szwecji. bo one cudeńka potrafiły robić z jedzenia ale tu u Ciebie to majstersztyk ! :D)))
OdpowiedzUsuńJa raczej nie gotuje, być może brak mi talentu , wyobraźni , smaku. ;)
Pa!
No pewnie. Brak talentu. Niema złych kucharzy, są tylko złe przepisy :)
UsuńTaką łódeczką to ja sama bym popłynęła i zjadła ją po drodze. Jest cudna :-)
OdpowiedzUsuń