Dzisiaj proponuję danie, które bardzo lubię. Po pierwsze jest bardzo proste w wykonaniu, po drugie nasyci nawet największego głodomora. No i spokojnie można je odgrzać, jeśli ktoś spóźni się na obiad. Robię ją zawsze w małym owalnym rondlu, ale myślę, że z powodzeniem można ją wykonać na sporej wielkości patelni.
Zapiekanka wiejska z żeberkami:
- 1kg żeberek
- 6 - 8 średnich ziemniaków
- 3 - 4 średnie cebule
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 4 łyżki oliwy
- kilka gałązek rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku
Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w dość grube plastry. Cebulę siekamy w pół piórka.
Na dno rondla wlewamy oliwę i układamy plaster przy plastrze ziemniaki, które stanowią pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Ziemniaki lekko solimy i posypujemy oregano. Pomiędzy plastry wkładamy jedną gałązkę rozmarynu. Na ziemniaki układamy cebulę, którą przykrywamy warstwą żeberek, które solimy, oprószamy pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso posypujemy papryką pokrojoną w drobną kostkę.Na żeberkach gdzieniegdzie kładziemy po plasterku czosnku. Czynności powtarzamy, z tym że ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Rondel ustawiamy na małym ogniu i dusimy około 1 1/2h.
Na dno rondla wlewamy oliwę i układamy plaster przy plastrze ziemniaki, które stanowią pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Ziemniaki lekko solimy i posypujemy oregano. Pomiędzy plastry wkładamy jedną gałązkę rozmarynu. Na ziemniaki układamy cebulę, którą przykrywamy warstwą żeberek, które solimy, oprószamy pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso posypujemy papryką pokrojoną w drobną kostkę.Na żeberkach gdzieniegdzie kładziemy po plasterku czosnku. Czynności powtarzamy, z tym że ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Rondel ustawiamy na małym ogniu i dusimy około 1 1/2h.
bardzo apetyczne danie!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńto ja się wpraszam na żeberka wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńNo to ja czekam:)
UsuńNo tu to nie ma się co zastanawiać - biere z rondlem!
OdpowiedzUsuńRondla nie dam ;)
Usuńz żeberkami zapiekanki jeszcze nie robiłam, zazwyczaj je tradycyjnie piekę, fajny pomysł i wygląda mega apetycznie i aromatycznie!:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie. Naprawdę warto.
UsuńJuż w Irlandii czytałam ten przepis. Koniecznie zrobię.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło Aniu.
Usuń