Jak podać zwykłego wydawałoby się łososia w sposób niebanalny? Ja bardzo lubię wszelkie przekąski z jego udziałem. Dzisiaj proponuję naleśniki panierowane w towarzystwie wędzonego łososia i sera koziego. Jeśli nie przepadacie za smakiem sera koziego, możecie użyć zwykłego serka śmietankowego, wtedy jednak smak nadzienia będzie mniej wyrazisty.
NALEŚNIKI PANIEROWANE Z ŁOSOSIEM:
ciasto naleśnikowe:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mleka
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 5 łyżek wody gazowanej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Do misy wlewamy mleko, wodę i olej oraz wybijamy jajko. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i pieprz "do smaku". Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Odstawiamy na 5 minut, a następnie wylewając porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię, smażymy naleśniki, które nie powinny być zbyt zrumienione, aby łatwo dało się je zwijać i przy tym nie pękały.
Na usmażone naleśniki układamy farsz.
farsz łososiowo - serowy:
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g sera koziego ( lub śmietankowego )
ponadto na panierkę:
- 2 jajka
- sol, pieprz
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy niewielką ilość serka i na nim układamy plasterki wędzonego łososia. Zwijamy delikatnie, nadając naleśnikom kształt krokieta. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w panierce, a następnie chwilę smażymy na oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy na ciepło lub zimno.
bardzo fajne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńPychotka, też to robię jak mam gości i coś trzeba szybko wymyśleć a łosoś i serek kozi to u mnie standard!!!!!
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają na przepyszne.Uwielbiam łososia i ser kozi muszę spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają na przepyszne.Uwielbiam łososia i ser kozi muszę spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń