wtorek, 16 sierpnia 2016

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I MŁODEJ KAPUSTY NA ZIMĘ





Delikatna sałatka do słoików. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, lub jako samodzielne lekkie danie z np. chrupiącą bagietką. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom i wszystkim tym, którzy lubią sałatki o delikatnym smaku. 

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I MŁODEJ KAPUSTY:

  • 1 i 1/2 kg ogórków
  • 1 i 1/2 kg białej kapusty
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Zalewa:
  • 1/2 szkl oleju
  • 5 łyżek octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • liście laurowe
Kapustę pozbawiamy wierzchnich uszkodzonych liści i drobno szatkujemy. Ogórki kroimy w cienkie plastry lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Ja swoje ogórki częściowo starłam, a częściowo pokroiłam w plasterki. Marchew i i cebulę obieramy. Marchewkę podobnie jak ogórki ścieramy na tarce, a cebulę bardzo drobno siekamy. 
Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki. Na końcu wlewamy olej i ocet oraz wsypujemy sól i cukier. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny, aby warzywa puściły sok i "przegryzły się ". Po upływie 2 godzin ponownie delikatnie mieszamy.
Gotową sałatkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, napełniając je do 3/4 wysokości. W każdym słoiku umieszczamy po 1/2 liścia laurowego, dokładnie je zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. 



3 komentarze: