Delikatna sałatka do słoików. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, lub jako samodzielne lekkie danie z np. chrupiącą bagietką. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom i wszystkim tym, którzy lubią sałatki o delikatnym smaku.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I MŁODEJ KAPUSTY:
- 1 i 1/2 kg ogórków
- 1 i 1/2 kg białej kapusty
- 1/2 kg cebuli
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Zalewa:
- 1/2 szkl oleju
- 5 łyżek octu 10%
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- liście laurowe
Kapustę pozbawiamy wierzchnich uszkodzonych liści i drobno szatkujemy. Ogórki kroimy w cienkie plastry lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Ja swoje ogórki częściowo starłam, a częściowo pokroiłam w plasterki. Marchew i i cebulę obieramy. Marchewkę podobnie jak ogórki ścieramy na tarce, a cebulę bardzo drobno siekamy.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki. Na końcu wlewamy olej i ocet oraz wsypujemy sól i cukier. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny, aby warzywa puściły sok i "przegryzły się ". Po upływie 2 godzin ponownie delikatnie mieszamy.
Gotową sałatkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, napełniając je do 3/4 wysokości. W każdym słoiku umieszczamy po 1/2 liścia laurowego, dokładnie je zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Super pomysł na dodatek do obiadu :) Zdjęcia jak zawsze piękne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńzimą taka sałatka to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuń