środa, 3 sierpnia 2016

KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE





Dzisiaj kolejny przepis na małe ciasteczka z maszynki do ich wyciskania. Proste i szybkie w wykonaniu, ale delikatne i niezwykle kruche, z subtelnym aromatem migdałów. Te ciastka można wykonać za pomocą specjalnej maszynki do wyciskania ciastek, lub formować je np za pomocą dwóch małych łyżeczek, ale wtedy niestety nie będą miały dekoracyjnie uformowanej góry.

KRUCHE KAKAOWE CIASTECZKA:
  • 250g masła
  • 3 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki oleju
  • aromat migdałowy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt lepkie, można delikatnie podsypać je mąką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do maszynki i wyciskamy ciastka bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka około 12 - 15min. Po upieczeniu delikatnie przenosimy na kratkę kuchenną, do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu możemy ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.




4 komentarze: