Dzisiaj kolejny przepis na wykorzystanie sezonowych owoców. Tym razem są to czarne porzeczki. Ciasto wymaga minimum wysiłku. Tak naprawdę łatwiejszego ciasta nie znam. Puszyste, delikatne ze słodką kruszonką zawsze wszystkim smakuje.
SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ:
blaszka 24x27cm
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 11 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szkl czarnych porzeczek
ponadto na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miękkiego masła
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz wsypujemy powoli cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy już tylko do momentu połączenia się składników. Blaszkę smarujemy cienko masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto.
Porzeczki pozbawiamy ogonków i opłukujemy. Po odsączeniu z nadmiaru wody, wysypujemy je równomiernie na ciasto.
W miseczce umieszczamy składniki na kruszonkę i rozgniatamy je np. widelcem, aż połączą się tworząc niewielkie grudki. Kruszonkę rozsypujemy na cieście z owocami.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na jeszcze około 10 -15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy do całkowitego wystudzenia na kratkę kuchenną. Przed podaniem posypujemy ciasto obficie cukrem pudrem.
Porzeczki pozbawiamy ogonków i opłukujemy. Po odsączeniu z nadmiaru wody, wysypujemy je równomiernie na ciasto.
W miseczce umieszczamy składniki na kruszonkę i rozgniatamy je np. widelcem, aż połączą się tworząc niewielkie grudki. Kruszonkę rozsypujemy na cieście z owocami.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na jeszcze około 10 -15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy do całkowitego wystudzenia na kratkę kuchenną. Przed podaniem posypujemy ciasto obficie cukrem pudrem.
Najlepsze do popołudniowej lub porannej kawy :))))
OdpowiedzUsuńWygląda tak dobrze :D
OdpowiedzUsuńw sam raz na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńKruszonki nie lubię, ale ciasto jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńKruszonki nie lubię, ale ciasto jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia przepyszne ;p Na taki upał, kiedy stać się w kuchni nie chce, przepis w sam raz :))
OdpowiedzUsuńsuper ciacho!!!
OdpowiedzUsuńmożna posypać ciasto owocami mrożonymi?
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać i najlepiej lekko oprószyć przed wysypaniem na ciasto mąką ziemniaczaną.
Usuń