sobota, 9 lipca 2016

CIASTO Z AGRESTEM I BEZĄ



Ponieważ pojawił się już agrest, który bardzo lubię, nie może zabraknąć przepisu na ciasto z jego wykorzystaniem. Dzisiejsze ciasto jest bardzo ciekawe smakowo. Lekko kwaskowe za sprawą agrestu, a jednocześnie słodkie , co zapewnia gruba warstwa bezy. 

CIASTO Z AGRESTEM I BEZĄ:
blaszka 24x27cm

ciasto:
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
ponadto:
  • 600 g agrestu
W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier oraz wlewamy wodę. Miksujemy do momentu, aż masa zrobi się bardzo jasna i tak się ubije, że podwoi swoją objętość.
Zmniejszamy obroty na bardzo wolne, a najlepiej od tego momentu zaczynamy używać rózgi. Do misy z ubitą masą dosypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wlewamy mleko, które powinno być w temperaturze pokojowej i przestudzone rozpuszczone masło. Delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160st.C i podpiekamy w nim ciasto przez 15 - 18 minut.
Kiedy do końca podpiekania ciasta pozostaje 5 minut zaczynamy ubijać bezę.

beza:
  • 5 białek
  • 220g cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przestając miksować dosypujemy powoli cukier i ubijamy, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier rozpuści się. Na koniec dodajemy sok z cytryny i lekko mieszamy.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i szybko wysypujemy na niego umyty i osuszony agrest. Warstwę agrestu przykrywamy ubitą pianą, lekko wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Zmniejszamy temperaturę do 140st.C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Po upływie pół godziny zmniejszamy ponownie temperaturę, tym razem do 120st C i dokańczamy pieczenie ciasta przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Zupełnie zimne kroimy na porcje.







11 komentarzy: