wtorek, 5 lipca 2016

CIASTO ZEBRA PORZECZKOWA




Dzisiejsze ciasto jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim efektowne. Piękne różowe pasy na białym tle. Taka trochę damska zebra, choć pewnie panom też posmakuje. 
Dzisiejsza zebra jest porzeczkowa, co sprawia, że jest lekko kwaskowata, a tym samym orzeźwiająca. Do jej przygotowania można jednak użyć innych sezonowych owoców i cieszyć się co jakiś czas innym smakiem.

CIASTO ZEBRA PORZECZKOWA - SERNIK NA ZIMNO:

masa serowa:

  • 250g twarogu mielonego sernikowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W wysokiej misce miksujemy ser z cukrem pudrem. Kiedy masa jest dokładnie połączona i aksamitna wlewamy powoli wystudzoną galaretkę. 

masa porzeczkowa:
  • 250g twarogu mielonego sernikowego
  • 2 - 3 garście obranych czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 szkl wody
Żelatynę namaczamy w 2 - 3 łyżkach zimnej wody i po jej napęcznieniu rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. 
Porzeczki myjemy, pozbywamy się zielonych ogonków i blendujemy na gładką masę z cukrem pudrem. 
W misie miksera umieszczamy ser i miksujemy go z musem porzeczkowym. Kiedy masa dokładnie się połączy, nie przestając miksować wlewamy powoli dokładnie rozpuszczoną żelatynę. 
Miski z obiema masami wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy tortownicę. Masy chłodzimy tylko przez czas , kiedy przygotowujemy tortownicę czyli 5 -10 minut.

ponadto:
  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
  • kilka gałązek porzeczek
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim biszkopty układając je ciasno jeden obok drugiego. 
Wyjmujemy masy z lodówki ( nie wolno przeciągać czasu ich chłodzenia, bo bardzo szybko tężeją ).
Na biszkopty wylewamy 2 łyżki masy serowej i następnie na jej środek 2 łyżki masy porzeczkowej. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się mas. Górę tortownicy przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny, aby ciasto całkowicie stężało. Najlepiej przygotować je wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.

Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, delikatnie zdejmujemy obręcz i ozdabiamy świeżymi gałązkami porzeczek. Kroimy na mniejsze kawałki.




inspiracja

9 komentarzy:

  1. proszę podać czas chłodzenia mas w lodówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na chłodzenie masy wykorzystujemy czas, kiedy przygotowujemy biszkoptowy spód w tortownicy czyli tylko przez 5 - 10 minut.

      Usuń
  2. Wygląda genialnie, musi być bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za samymi porzeczkami nie przepadam, ale w takim cieście powinny mi smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczne ciasto - niebo dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie na blogu to kopalnia pomysłów! Ile razy nie zajrzę,to Monika zawsze coś nowego wymyśli ;) :)

    OdpowiedzUsuń