wtorek, 19 lipca 2016

PASTA Z KURCZAKIEM I PESTO BAZYLIOWYM DO KANAPEK




Wszelkie pasty do kanapek mają wzięcie przez cały rok. Szczególną ich zaletą jest to, że nie wymagają zbyt wielu składników, ani dużego nakładu pracy. Dzisiejsza pasta jest na bazie mięsa z kurczaka. Można do niej użyć np. mięsa z gotowania rosołu, z którym zawsze jest problem, do czego je zużyć. 

PASTA Z KURCZAKIEM I PESTO BAZYLIOWYM:
  • 2 szkl gotowanego posiekanego mięsa z kurczaka
  • 1/4 szkl majonezu
  • 1/8 szkl czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
Ugotowane i przestudzone mięso wyjmujemy na deskę do krojenia i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

pesto bazyliowe:
  • 2 szkl świeżej bazylii
  • 1/4 szkl oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka prażonej cebulki
Wszystkie składniki  oprócz prażonej cebulki, umieszczamy w wysokiej misce i za pomocą blendera miksujemy. Na samym końcu dodajemy prażoną cebulkę i wszystko ponownie mieszamy. 

ponadto:
  • kilka listków ozdobnej sałaty
  • pieczywo 

W misce umieszczamy posiekane mięso oraz cebulę i majonez. Dokładamy pesto bazyliowe i mieszamy delikatnie. Nie robimy tego bardzo intensywnie, aby nie powstała z masy papka, a kawałki mięsa pozostały widoczne w paście. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. 
Świeże bułki przekrajamy na pół, ozdabiamy liśćmi sałaty, nakładamy porcję pasty i przykrywamy górną częścią bułki.

*Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi w paście zbyt intensywnego smaku pesto bazyliowego, to można zużyć jednorazowo jego mniejszą ilość. Pozostałe pesto zamykamy w słoiczku i przechowujemy w lodówce do 2 dni.



2 komentarze: