Wszelkie pasty do kanapek mają wzięcie przez cały rok. Szczególną ich zaletą jest to, że nie wymagają zbyt wielu składników, ani dużego nakładu pracy. Dzisiejsza pasta jest na bazie mięsa z kurczaka. Można do niej użyć np. mięsa z gotowania rosołu, z którym zawsze jest problem, do czego je zużyć.
PASTA Z KURCZAKIEM I PESTO BAZYLIOWYM:
- 2 szkl gotowanego posiekanego mięsa z kurczaka
- 1/4 szkl majonezu
- 1/8 szkl czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Ugotowane i przestudzone mięso wyjmujemy na deskę do krojenia i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
pesto bazyliowe:
- 2 szkl świeżej bazylii
- 1/4 szkl oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka prażonej cebulki
Wszystkie składniki oprócz prażonej cebulki, umieszczamy w wysokiej misce i za pomocą blendera miksujemy. Na samym końcu dodajemy prażoną cebulkę i wszystko ponownie mieszamy.
ponadto:
- kilka listków ozdobnej sałaty
- pieczywo
W misce umieszczamy posiekane mięso oraz cebulę i majonez. Dokładamy pesto bazyliowe i mieszamy delikatnie. Nie robimy tego bardzo intensywnie, aby nie powstała z masy papka, a kawałki mięsa pozostały widoczne w paście. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem.
Świeże bułki przekrajamy na pół, ozdabiamy liśćmi sałaty, nakładamy porcję pasty i przykrywamy górną częścią bułki.
*Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi w paście zbyt intensywnego smaku pesto bazyliowego, to można zużyć jednorazowo jego mniejszą ilość. Pozostałe pesto zamykamy w słoiczku i przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńpyszna wersja kanapki :)
OdpowiedzUsuń