sobota, 2 lipca 2016

DESER Z NASIONAMI CHIA I MELONEM





Nasiona chia mają zwolenników i przeciwników. Jednego na pewno nie można im odmówić. Ich użycie, na pewno podnosi znacznie wartość wizualną deseru. Dzisiaj proponuję deser na bazie nasion chia z dodatkiem melona i kwaśnej limonki, która podkręca smak i sprawia, że deser nie jest mdły.

DESER Z NASIONAMI CHIA I MELONEM:
  • 1 melon
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/4 szkl nasion chia 
  • 2 limonki
Do pojemnika wlewamy mleko kokosowe, które w razie konieczności roztrzepujemy rózgą, aby było pozbawione jakichkolwiek grudek. Do mleka wsypujemy nasiona chia, mieszamy i przykrywamy. Wstawiamy pojemnik do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby nasiona zmiękły i napęczniały.
Melona przekrajamy na pół i za pomocą łyżki lub specjalnego przyrządu usuwamy pestki, a następnie wydobywamy cały miąższ. Zostawiamy kawałek do dekoracji, a resztę za pomocą blendera miksujemy na puree.
Do salaterek lub pojemniczków rozkładamy po porcji puree z melona, a następnie delikatnie na wierzch wykładamy napęczniałe w mleku kokosowym nasiona chia.
Limonki dokładnie szorujemy i z jednej z nich ocieramy skórkę. Drugą limonkę kroimy na cząstki.
Każdą porcję deseru ozdabiamy wiórkami ze skórki limonki i kawałkiem melona. Każdą porcję deseru podajemy z cząstką limonki, z której sok każdy wyciska sobie bezpośrednio do deseru.



5 komentarzy:

  1. Cudowny deserek, taki dla ochłody. Lubię nasiona chia bardzo mi posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny deser, który lubię od czasu do czasu zrobić :) u mnie głownie z malinami lub mango :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zajadam się tego typu deserami ;)) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A niech mnie! Rewelacyjne połączenie smaków ;) I jak ten deser cudnie wygląda w tych słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń