Fajne, puszyste naleśniki z pysznym mięsno - warzywnym farszem. Zarówno naleśniki jak i farsz można przygotować wcześniej, a później tylko podsmażyć i podać w towarzystwie sezonowej surówki. Te panierowane, rumiane kieszonki naleśnikowe zachwycą na pewno nie jednego smakosza i pozwolą na to, że zaskoczycie zarówno domowników jak i gości.
NALEŚNIKI PANIEROWANE Z CUKINIĄ I MIĘSEM:
naleśniki
8 - 10 sztuk
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki soli
Jajka wybijamy do miski i miksujemy chwilę lub dokładnie mieszamy rózgą. Wlewamy do nich mleko i jogurt oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i po wlaniu porcji ciasta, smażymy kolejno naleśniki. Naleśniki do tego przepisu nie powinny być cieniutkie jak pergamin, bo po nałożeniu farszu będą się rozrywać.
farsz:
- 1 filet z kurczaka ( około 200 - 250g )
- 1 średnia cukinia
- 200 g pieczarek
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
- gałązka rozmarynu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, a cukinię w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na cienki paseczki. Mięso myjemy i po osuszeniu kroimy również w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej mięso, które wcześniej solimy i pieprzymy oraz posypujemy posiekanymi drobno igiełkami rozmarynu.
Po 3-4 minutach smażenia dodajemy pieczarki i cukinię oraz paseczki papryki. Smażymy jeszcze około 2 minut. Wlewamy śmietankę i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia i w razie konieczności ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
ponadto do panierowania:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- bułka tarta
W głębokiej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Każdy naleśnik przekrajamy na pół. Na powstały półksiężyc nakładamy porcję farszu. Brzeg naleśnika smarujemy cienko za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskając zlepiamy brzegi powstałego trójkąta.
Zlepione naleśniki delikatnie obtaczamy w jaku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim panierowane trójkąty naleśnikowe na złoty kolor.
Podajemy z surówką lub sosem czosnkowym.
chętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńOjojojoj!!! To danie musze wyprubowac! Kocham polaczenie cukini kurczaka oraz pieczarek! Slinka leci! Thanks for sharing. Have a lovely day!
OdpowiedzUsuńDominica from www.its-dominica.blogspot.co.uk
Rewelacja! ;)Niesamowicie ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Uwielbiam jeść naleśniki, ale zazwyczaj przyrządzam je na słodko. Muszę wypróbować ten przepis dla odmiany. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń