Dzisiaj proponuję przepis na kotleciki z cukinii z dodatkiem pieczarek. Delikatne w smaku, ale nie mdłe, mogą z powodzeniem być propozycją na przekąskę, jak i letni lekki obiad. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.
KOTLECIKI Z CUKINII I PIECZAREK:
około 12szt
- jedna średnia cukinia ( o wadze około 400g )
- 400g pieczarek
- 100g tartego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy, na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki podsmażamy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Cukinię myjemy, osuszamy i również ścieramy na dużych oczkach tarki.
Do miski z cukinią dodajemy przestudzone pieczarki, starty ser, cebulkę oraz lubczyk i pietruszkę.
Wybijamy jako i łączymy składniki mieszając je ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności, jeśli farsz byłby zbyt luźny nie dawał się formować w zgrabne kotlety, dodajemy łyżkę bułki tartej. Z tak przygotowanego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi kotleciki, które po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Świetne kotleciki, super połączenie.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, wyglądają obłędnie i chyba można je też podjadać na zimno, na lato idealne👍🏻
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam w każdej postaci, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na bezmięsne kotlety :)
OdpowiedzUsuń