środa, 20 lipca 2016

KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM "ŁAKOTKI"




Na pewno spotkaliście się w sklepie z tymi kruchymi ciasteczkami. Małe okrągłe ciasteczka z dziurką i kołderką z grubego cukru. Niezwykle delikatne i kruche. Są uniwersalne, bo pasują zarówno do kawy, jak i herbaty, a i na spacerze pewnie nikt nimi nie pogardzi. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo naprawdę są przepyszne, a można je z powodzeniem przechowywać w zamkniętej puszce.

KRUCHE CIASTECZKA "ŁAKOTKI" Z CUKREM:
  • 130 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
ponadto:
  • gruby cukier do dekoracji
W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy je na gładki puszysty krem. 
Do utartej masy dodajemy żółtka i ucieramy ponownie. Następnie, nie przerywając ucierania  dodajemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Kiedy składniki połączą się w gładką jednolitą masę, przekładamy ją do woreczka foliowego. Woreczek z ciastem umieszczamy w lodówce na przynajmniej 2 godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i wałkujemy cienko, a następnie wykrawamy foremką kółka lub kwiatki. W każdym ciasteczku dodatkowo wycinamy np. kieliszkiem,  mały otwór na środku każdego kółka. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy obficie grubym zwykłym cukrem, lub cukrem perlistym.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka około 8 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmujemy je na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Ciasteczka przechowujemy w puszce.

Uwagi:
* ciasto najlepiej wałkować, kładąc na jego wierzchu folię.




8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne.Rozumiem ,że jednak mają być same żółtka,a w opisie zaszła pomyłka?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście same żółtka. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi:)

      Usuń
  2. Właśnie się zastanawiam, dlaczego ja tak rzadko piekę ciastka, przecież są takie uniwersalne. A łakotki już samą nazwą przyciągają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj mam zapas i powiem Ci Kasiu, że bardzo często muszę uzupełniać ten zapas, bo jakoś tak "same" wychodzą:))

      Usuń
  3. Pewnie dużo lepsze jak te kupione. Super ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie kruche ciasteczka, idealne do herbaty z konfiturami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają jak te sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. raczej potrójną porcję :)
    świetnie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń