Mrożona kawa ma wielu zwolenników. Ja przygotowuję ją w okresie letnim bardzo często, bo nie dość, że wygląda bardzo efektownie, to wariacji smakowych jest bardzo dużo, a i tym samym pole do popisu ogromne. Może być z dodatkiem syropów, musów, lodów lub bitej śmietany. Ja dzisiaj swoją mrożoną kawę przygotowałam z dodatkiem musu z melona i czapą bitej śmietany.
MROŻONA KAWA Z MUSEM Z MELONA:
2 porcje
- 300 ml espresso
- 10 łyżek musu z melona
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 100ml śmietanki 36%
- 1 pokruszone ciastko oreo ( samo ciastko bez śmietankowego środka )
Kawałek melona kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy go z 1 łyżeczką cukru pudru.
Na dno 2 szklanek wlewamy po około 5 łyżek musu z melona . Następnie delikatnie wlewamy espresso. Najlepiej robić to za pomocą trzymanej ukośnie dużej łyżki, którą opieramy na ściance szklanki. Kawę wlewamy wolnym strumieniem tak, aby ściekała ona najpierw po łyżce i następnie po ściance szklanki.
Na wierzchu tak przygotowanej kawy wyciskamy, za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę, którą ubijamy z pozostałą łyżeczką cukru pudru. Wyciskanie śmietany zaczynamy od brzegów szklanki, kierując się ku środkowi. Wierzch posypujemy okruchami ciastka oreo.
Wspaniała kawa, nie wpadłabym na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńTaka kawa to ja rozumiem - pycha :)
OdpowiedzUsuńOoo jaka ona ładna! Ale pomysł! ;) Super ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńTa kawa musi być przepyszna! Choć teraz mamy zimę za oknem to z chęcią bym się jej napiła. Lecę do sklepu i biorę się za przygotowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak pięknie to wygląda, że szkoda pić :) teraz będę musiała sama wypróbować bo uwielbiam takie kombinacje z kawą :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, moja żona również przygotowuje takie napoje, oboje jesteśmy wielbicielami kawy a szczególnie parzonej w kawiarce elektrycznej.
OdpowiedzUsuń