wtorek, 9 sierpnia 2016

PIERNIK Z CUKINII





Dzisiaj przepis na wykorzystanie warzyw i owoców sezonowych. W tym cieście znajdziecie oba te składniki, bo ciasto zawiera zarówno cukinię jak i śliwki. Wilgotne, ale puszyste i delikatne, mocno czekoladowe z nutą piernika, która bardzo podkręca smak, a wszystko dodatkowo oblane pyszną czekoladową polewą. Dodatkowo ciasto jest mało problematyczne i szybkie w wykonaniu.

PIERNIK Z CUKINII:
forma keksowa

  • 1/4 szkl oleju
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 250g mąki pszennej
  • 5 łyżek ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 250g cukinii
  • 100g orzechów włoskich
  • kilka śliwek w czekoladzie
ponadto na polewę:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Orzechy i śliwki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Odstawiamy na chwilę.
Do misy miksera wlewamy olej, olejek migdałowy, wybijamy całe jajka i wsypujemy cukier. Dokładnie miksujemy, aż składniki połączą się.W osobnej miseczce mieszamy przesianą mąkę, sodę, kakao oraz pieprz i przyprawę do piernika. Nie przestając miksować, dodajemy do oleju z cukrem mieszankę suchych składników, którą wsypujemy małymi porcjami. Jeśli ciasto wyszłoby bardzo gęste, możemy do niego dolać jeszcze łyżkę, dwie oleju. Gdy miksowane ciasto stanie się gładkie i lśniące, mieszamy je ze startą cukinią oraz posiekanymi orzechami i śliwkami.
Formę keksówkę natłuszczamy cienko masłem i oprószamy mąką, jej nadmiar otrzepując.
Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto, delikatnie wyrównując jego wierzch. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 45 - 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze przez około 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę. czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy ją w misce, którą następnie ustawiamy na rondelku z gorącą wodą. Lekko podgrzewając wodę rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej. Można też rozpuścić czekoladę podgrzewając ją chwilę w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną czekoladę łączymy ze słodką śmietanką, dokładnie ją mieszając. 
Zimne ciasto polewamy polewą, dokładnie ją rozprowadzając po jego wierzchu.



5 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z cukinią. wczoraj zerwałam kilka wielkich okazów w ogródku sąsiada, jedną też na pewno przeznaczę na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto z cukinią jest bardzo smaczne i takie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie :-) z chęcią wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie :-) z chęcią wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, jaki świetny pomysł na wykorzystanie cukinii! ;)

    OdpowiedzUsuń