Dla mnie nie ma złej chwili na przyrządzenie ryby, dlatego też goszczą one na moim stole, bardzo często. Dzisiaj proponuję przepis na rybę pieczoną w folii z patelni. Ja dzisiaj upiekłam świeżego leszcza, ale z powodzeniem może to być pstrąg czy też dorsz.
RYBA PIECZONA W FOLII Z PATELNI:
- 1 tusza ryby ( użyłąm leszcz o wadze 600g )
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki cytryny
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 3 gałązki świeżego oregano
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka zimnego masła
- sól
ponadto:
- folia aluminiowa
- 1 - 2 łyżki oleju
Tuszę ryby myjemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 2 gałązki koperku odkładamy, a resztę drobno siekamy.Rybę oprószamy solą i posypujemy posiekanym koperkiem a następnie do jej środka wkładamy plasterki cytryny, 1 gałązkę oregano, gałązkę tymianku oraz rozmarynu i 2 pozostałe gałązki koperku. Dodajemy wiórki masła i kilka plasterków czosnku. Resztę czosnku i oregano rozkładamy na wierzchu ryby. Zawijamy rybę w folię aluminiową dokładnie łącząc brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i umieszczamy na niej zawiniętą w folię rybę. Smażymy pod przykryciem przez około 10 minut z każdej strony. Podajemy na ciepło w towarzystwie sezonowej surówki.
mniam! :) wspaniała rybka :)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie jadłam rybki, muszę w końcu zrobić :)) Mhmmm wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńLeszcza sto lat nie jadłam, musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrawda. Leszcze pokazały się rok temu....
UsuńGenialne danie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńno,no,no.. aż tutaj mi zapachniało! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam aromatyczne ryby ;)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZ ryb najbardziej lubię łososia, w dodatku ostatnio bardzo mi zasmakował w bardzo niecodziennym wydaniu z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Taka orientalna nutka w łososiu to dla mnie nowość, ale cieszę się, że spróbowałam. Przepis jest świetny, polecam!
OdpowiedzUsuń