piątek, 21 czerwca 2013

LODOWE TRIO Z WYKWINTNYM SOSEM CZEKOLADOWO - RUMOWYM



Jakoś ostatnio desery nie są moją najmocniejszą stroną, ale czasem rodzinka się dopomina głośno o coś. Coś miało być nie za słodkie, w miarę lekkie i najlepiej zimne. Oto deser na dziś:

Deser lodowy z wykwintnym sosem czekoladowo - rumowym:

  • 250 g truskawek
  • 1 banan
  • 150g śmietanki kremówki
  • 4 - 5 gałek lodów
  • 3 łyżki podpieczonych i posiekanych migdałów
  • tarta czekolada
Sos czekoladowy:
  • 55g czekolady deserowej
  • 4 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 15g masła
  • 1 łyżka stołowa brandy lub rumu
Aby przygotować sos czekoladowy, należy połamać czekoladę na małe kawałki i razem z miodem i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu składników zdjąć z ognia i dolać brandy.
Truskawki pokroić na ćwiartki, banana na małe kawałki, śmietanę ubić. Na dno pucharka wlać trochę sosu i posypać odrobiną migdałów, nałożyć bitą śmietanę. Kolejną warstwę stanowią pokrojone owoce, które przykrywamy kulką lodów. Wykonanie deseru kończymy kolejną warstwą bitej śmietany , którą polewamy sosem i przyozdabiamy migdałami.



8 komentarzy: