sobota, 17 grudnia 2016

PIERNIKI CHOINKI PRZESTRZENNE




Przy okazji wypieku świątecznych pierniczków zapraszam do wykonania przestrzennych choinek.Przygotowane z ciasta piernikowego, staną się na pewno miłym elementem świątecznego stołu i nie tylko. Ja swoje oprószyłam tylko cukrem pudrem, ale można je pięknie udekorować kolorowym lukrem i wszelakimi drobnymi posypkami. Ich dekorację można potraktować jako wspaniałą zabawę i zaprosić do niej małych i dużych pomocników kuchennych.

PIERNIKOWE CHOINKI PRZESTRZENNE:
  • 300 g miodu
  • 120 g masła
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 25 g przyprawy do piernika
W rondelku umieszczamy miód i masło. Ustawiamy rondelek na małym palniku i podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier puder. Do mieszanki suchych składników wbijamy jajko i wlewamy przestudzony miód z masłem. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które owijamy folią i umieszczamy w lodówce na około 20 minut. Lekko schłodzone wałkujemy na stolnicy delikatnie podsypując mąką. Staramy się używać jak najmniej mąki podczas wałkowania, bo im więcej mąki, tym twardsze pierniki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy pojedyncze choinki. 
Ja użyłam gotowych foremek z oryginalnie wykonanymi nacięciami, ale można sobie poradzić domowym sposobem.
Wszystkie choinki dzielimy na pół. Jedną połowę nacinamy ostrym nożykiem od dołu do około połowy ich wysokości, a drugą część od góry do również około połowy wysokości. Nacięcia powinny mieć około 3mm szerokości. Jeśli jednak po upieczeniu okazałoby się, że nacięcia są zbyt wąskie, to po wystudzeniu pierników można nacięcia  delikatnie poszerzyć zeskrobując je ostrym nożem.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 0,5cm odstępy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy pierniczki około 9 - 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne pierniczki dowolnie dekorujemy i składamy dwa, biorąc jeden z nacięciem od dołu i jeden z nacięciem od góry, aby utworzyły się przestrzenne choinki. Choinki dekorujemy lukrem, posypkami lub osypując je cukrem pudrem. Jeśli zdecydujecie się na ozdabianie lukrem, to polecam to robić na płasko ułożonych piernikach, jeszcze przed ich złożeniem.



2 komentarze: