Takie szybkie zapiekanki zawsze są mile widziane. Podstawą jest tu ciasto francuskie, natomiast farsz można modyfikować. Ja dzisiaj proponuję pieczarki z kukurydzą, białymi kiełbaskami i czerwoną cebulką.
ZAPIEKANKA PIECZARKOWA Z CIASTEM FRANCUSKIM:
- płat ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek
- 2 małe czerwone cebule
- 4 -5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 4 cienkie białe kiełbaski
- 150 g serka śmietankowo -chrzanowego (serek do smarowania pieczywa)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- natka pietruszki
ponadto:
- olej do smażenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Pieczarki czyścimy i w razie konieczności obieramy. Kroimy w plasterki. Cebulę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na niej podsmażamy chwilę pieczarki z cebulką. Kiedy cebula robi się szklista dodajemy pokrojone w cienkie plasterki kiełbaski. Smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy do przestudzenia.
W misce umieszczamy starty ser, śmietanę, kukurydzę oraz serek śmietankowo - chrzanowy. Dodajemy przestudzone podsmażone pieczarki z cebulą i kiełbasą. Na końcu dodajemy około łyżkę posiekanej natki pietruszki i delikatnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Rozmrożone ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Żaroodporną formę smarujemy bardzo cienko masłem i na jej dno wykładamy jedną część ciasta i na nie wykładamy przygotowany farsz. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Jeśli macie ochotę na niebanalne wykonanie, to możecie górną część ciasta fantazyjnie udekorować, wycinając w nim za pomocą foremek do ciastek różne wzory lub pociąć ciasto radełkiem na paski i ułożyć je w kształcie kratownicy.
W miseczce roztrzepujemy żółtko i łyżkę mleka i tą mieszaniną smarujemy lekko ciasto, aby podczas pieczenia zrobiło się rumiane i błyszczące.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy zapiekankę 25 -30 minut.
Takie dania bardzo lubię, mniam :)
OdpowiedzUsuńAle fajna ta zapiekanka :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasto francuskie. Można z niego wyczarować cuda. :-) Twoja zapiekanka wygląda zachęcająco. :-)
OdpowiedzUsuńNie będę oryginalna, jak powiem że lubię ciasto francuskie. Super pomysł na jego wykorzystanie! :))
OdpowiedzUsuńw sam raz na szybki obiad po pracy :)
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie apetytu, wyobrażam sobie taką gorącą, raj:)
OdpowiedzUsuń