niedziela, 18 grudnia 2016

TORT KOKOSOWY




Ponieważ coraz bliżej do świąt , również wypieki nabierają świątecznego charakteru. Dzisiejszy tort jest nie tylko biały jak śnieg, ale i ozdobiony czerwonymi pestkami granatu i zielonymi listkami, co jest nawiązaniem do świątecznych dekoracji. Lekki, z delikatnym aromatem kokosowo - migdałowym na pewno przypadnie do gustu amatorom wypieków niezbyt słodkich. Wilgotny, ale na tyle stabilny, że pięknie się kroi. Środek wypełniony pyszną masą śmietanową, w której wyczuwalne są wiórki kokosowe. Ponieważ wiórki są namoczone w likierze, to ich słodycz przełamałam niewielką ilością mandarynek. 

TORT  KOKOSOWY:
tortownica śr. 23cm
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie ja kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Po ostudzeniu przekrajamy na trzy krążki, które nasączamy ponczem. 

do naponczowania:
  • 150ml lekko posłodzonej czarnej herbaty
masa śmietanowo - kokosowa:
  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki likieru migdałowego
  • 150g wiórków kokosowych
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 2 - 3 łyżkach gorącej wody
Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na małe kawałki. Odstawiamy.
Wiórki kokosowe zalewamy likierem, mieszamy i również odstawiamy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach przez około 1 minutę i kiedy będzie odpowiednio sztywna, wlewamy do niej powoli, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz wsypujemy cukier puder. Na końcu dodajemy namoczone w likierze wiórki i już tylko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na trzy części.

ponadto do dekoracji:
  • świeża mięta lub cukrowe listki  do dekoracji
  • pestki granatu
  • wiórki kokosowe
składanie tortu: 
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 50ml herbaty. Wykładamy na niego 2- 3 łyżki ubitej śmietany i delikatnie ją rozsmarowujemy. Obrane i pokrojone na małe kawałki mandarynki rozkładamy na rozsmarowanej wcześniej śmietanie i wykładamy na nie około 1/3 ubitej pozostałej śmietany. Lekko wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy go kolejnymi 50ml herbaty i pokrywamy połową pozostałej śmietany . Wyrównujemy,  przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który nasączamy ostatnią porcją herbaty. Górę tortu i boki pokrywamy obficie pozostałą bitą śmietaną.. 
Tort dekorujemy za pomocą małej łyżeczki. Jej wypukłą częścią delikatnie przyciskamy miejsce przy miejscu równolegle do podstawy tortu. W ten sposób powstanie wzorek przypominający rybią łuskę. Wierzch tortu posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i ozdabiamy pestkami granatu i zielonymi listkami mięty lub jak ja cukrowymi listkami ostrokrzewu. 
Delikatnie ponownie obsypujemy bardzo drobnymi wiórkami, co spowoduje wrażenie oprószenia śniegiem.




5 komentarzy:

  1. Kocham wszystko z kokosem, jak coś zrobię ,to dla rodziny, bo Włosi nie wiem czemu unikają kokosa, nawet gdy zrobię tylko posypkę na czekoladzie! Twój tort to arcydzieło! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do kokosowych wypieków zawsze mam smaka :) super tort :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo piękny torcik , z moim ulubionym kokosem :) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny tort! Na pewno też bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń