SZYBKIE PIERNICZKI ŚNIEŻYNKI:
- 300 g miodu
- 120 g masła
- 550 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 25 g przyprawy do piernika
W rondelku umieszczamy miód i masło. Ustawiamy rondelek na małym palniku i podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier puder. Do mieszanki suchych składników wbijamy jajko i wlewamy przestudzony miód z masłem. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które owijamy folią i umieszczamy w lodówce na około 20 minut. Lekko schłodzone wałkujemy na stolnicy delikatnie podsypując mąką. Staramy się używać jak najmniej mąki podczas wałkowania, bo im więcej mąki, tym twardsze pierniki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy foremkami małe pierniczki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 0,5cm odstępy.
O wlasnie! Taki przepis mi sie przyda! W miarę szybki i nie skomplikowany A wyglądają obłędnie! Mam nadzieje ze przed świetami je zrobie!
OdpowiedzUsuńJa też chcę takie pierniczki! Śliczne są, nawet już im lukru nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne te śnieżynki, aż ciężko czekać te kilka dni żeby zmiękły :D
OdpowiedzUsuńjakie urocze aromatyczne śnieżynki
OdpowiedzUsuńCo za cudeńka *O*
OdpowiedzUsuńwszyscy kuszą pierniczkami :) pyszne :)
OdpowiedzUsuń