Ryby zawsze i w każdej postaci są mile widziane na moim stole. Dzisiaj proponuję przepis na smażoną rybę z duszonymi warzywami, które zatopione są w zalewie, na bazie pasty pomidorowej. Rybę w tej postaci można podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Jego uniwersalność powoduje, że może być zarówno przekąską jak i przy odpowiednich dodatkach daniem obiadowym. Nawet na stole świątecznym na pewno znajdzie wielu zwolenników i będzie poważną konkurencją dla ryby po grecku.
RYBA PO JAPOŃSKU:
- 700g filetów z dowolnej ryby (np. dorsz, mintaj )
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- kilka gałązek świeżego koperku
- 1 i 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 por ( biała i lekko zielona część )
- 1 duża marchew
- 5 ogórków korniszonów
- łyżka oliwy
ponadto do smażenia ryby:
- mąka
- olej
zalewa:
- 3/4 szkl wody
- 1/3 szkl oleju
- 200 ml koncentratu pomidorowego z kartonika
- 6 łyżek łagodnego ketchupu
- 5 łyżek octu
- 1 płaska łyżka soli
- 5 łyżeczek cukru
Jeśli używamy mrożonych filetów ryby, to najpierw je odmrażamy, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy rybę posiekanym drobno koperkiem i kroimy na małe kawałki. Ja swoje pokroiłam na kostkę o boku około 1,5cm. Pokrojone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Marchewkę obieramy i kroimy na około 5cm kawałki, a następnie w słupki. Pora myjemy i kroimy w cienkie krążki. Pora i marchewkę umieszczamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy i przesmażamy około 2 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące.
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, a korniszony w półplasterki. Dokładamy paprykę i ogórki do pozostałych warzyw. Mieszając smażymy jeszcze około 1-2 minut. Zestawiamy patelnię z palnika.
Kiedy warzywa stygną przygotowujemy zalewę. Do miski wlewamy wodę, olej i pastę pomidorową. Wsypujemy sól, cukier oraz dodajemy ketchup i ocet. Mieszamy wszystko chwilę rózgą, aby sól i cukier rozpuściły się. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do podduszonych warzyw. Lekko mieszamy.
W dużym słoju lub szklanej misie umieszczamy warstwami warzywa i kawałki ryby. Warstwy powinny być w miarę równe i końcową powinny tworzyć warzywa. Słój umieszczamy na 1 -2 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowaną rybę można podać na zimno np w towarzystwie chrupiącej bagietki lub na ciepło z kopytkami albo ryżem.
Bardzo smakowita zapowiedź...
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCiekawy przepis!Z moich młodych lat pamiętam "śledzia po japońsku" z jajkiem na twardo i majonezem(pewnie Japończycy na oczy takiego nie widzieli!):)
OdpowiedzUsuńjak Grecy ryby po grecku;) Mamy kilka takich sztandarowych potraw.Pozdrawiam serdecznie
UsuńPyszna rybka, chętnie bym zjadła i na ciepło i na zimno :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu. Naprawdę godny polecenia:)
Usuńbardzo lubię tę wersję ryby :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ryby w takiej wersji i bardzo mnie ciekawi jej smak Wyglada obiecująco
OdpowiedzUsuńCzy koncentat z kartonika to ten 30%?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa chyba nie miałam jeszcze okazji tak przyrządzać ryby, ale jeśli będzie tylko okazja to na pewno spróbuję. Jestem zdania, że świetną rybą jest łosoś i w szczególności od https://mowisalmon.pl/produkty/. Ja właśnie najczęściej go zamawiam z tej firmy, gdyż jest zawsze świeży oraz oczywiście pyszny.
OdpowiedzUsuń