wtorek, 29 listopada 2016

RYBA PO JAPOŃSKU





Ryby zawsze i w każdej postaci są mile widziane na moim stole. Dzisiaj proponuję przepis na smażoną rybę z duszonymi warzywami, które zatopione są w zalewie, na bazie pasty pomidorowej. Rybę w tej postaci można podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Jego uniwersalność powoduje, że może być zarówno przekąską jak i przy odpowiednich dodatkach daniem obiadowym. Nawet na stole świątecznym na pewno znajdzie wielu zwolenników i będzie poważną konkurencją dla ryby po grecku.

RYBA PO JAPOŃSKU:
  • 700g filetów z dowolnej ryby (np. dorsz, mintaj )
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 1 i 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 por ( biała i lekko zielona część )
  • 1 duża marchew
  • 5 ogórków korniszonów
  • łyżka oliwy
ponadto do smażenia ryby:
  • mąka
  • olej
zalewa:
  • 3/4 szkl wody
  • 1/3 szkl oleju
  • 200 ml koncentratu pomidorowego z kartonika
  • 6 łyżek łagodnego ketchupu
  • 5 łyżek octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 5 łyżeczek cukru
Jeśli używamy mrożonych filetów ryby, to najpierw je odmrażamy, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy rybę posiekanym drobno koperkiem i kroimy na małe kawałki. Ja swoje pokroiłam na kostkę o boku około 1,5cm. Pokrojone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Marchewkę obieramy i kroimy na około 5cm kawałki, a następnie w słupki. Pora myjemy i kroimy w cienkie krążki. Pora i marchewkę umieszczamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy i przesmażamy około 2 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. 
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, a korniszony w półplasterki. Dokładamy paprykę i ogórki do  pozostałych warzyw. Mieszając smażymy jeszcze około 1-2 minut. Zestawiamy patelnię z palnika.
Kiedy warzywa stygną przygotowujemy zalewę. Do miski wlewamy wodę, olej i pastę pomidorową. Wsypujemy sól, cukier oraz dodajemy ketchup i ocet. Mieszamy wszystko chwilę rózgą, aby sól i cukier rozpuściły się. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do podduszonych warzyw. Lekko mieszamy.
W dużym słoju lub szklanej misie umieszczamy warstwami warzywa i kawałki ryby. Warstwy powinny być w miarę równe i końcową powinny tworzyć warzywa. Słój umieszczamy na 1 -2 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowaną rybę można podać na zimno np w towarzystwie chrupiącej bagietki lub na ciepło z kopytkami albo ryżem.





12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis!Z moich młodych lat pamiętam "śledzia po japońsku" z jajkiem na twardo i majonezem(pewnie Japończycy na oczy takiego nie widzieli!):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak Grecy ryby po grecku;) Mamy kilka takich sztandarowych potraw.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pyszna rybka, chętnie bym zjadła i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Naprawdę godny polecenia:)

      Usuń
  3. bardzo lubię tę wersję ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam ryby w takiej wersji i bardzo mnie ciekawi jej smak Wyglada obiecująco

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy koncentat z kartonika to ten 30%?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja chyba nie miałam jeszcze okazji tak przyrządzać ryby, ale jeśli będzie tylko okazja to na pewno spróbuję. Jestem zdania, że świetną rybą jest łosoś i w szczególności od https://mowisalmon.pl/produkty/. Ja właśnie najczęściej go zamawiam z tej firmy, gdyż jest zawsze świeży oraz oczywiście pyszny.

    OdpowiedzUsuń