piątek, 11 listopada 2016

BABKA CZEKOLADOWA








Dzisiaj przepis na poprawę humoru. Choć nie przepadam za babkami, ta mnie po prostu oczarowała. Wilgotna i puszysta, a przy tym delikatna i przede wszystkim mocno czekoladowa. Idealna sama w sobie nie potrzebuje żadnych dodatków w formie lukru czy polewy czekoladowej. Wystarczy ją tylko lekko oprószyć cukrem pudrem.

BABKA CZEKOLADOWA:

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • mielone chili (szczypta na "czubku noża")
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce, dolewamy mleko i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodając kolejno jajka. Do tak przygotowanej masy dodajemy, nie przestając miksować rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.Na koniec do miksowanej masy wsypujemy powoli mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao z chili. Miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki dokładnie się połączą.
Formę do babki smarujemy cienko, ale dokładnie masłem i następnie przekładamy do niej przygotowane ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.




4 komentarze: