piątek, 4 listopada 2016

BUŁECZKI - SZPINAKOWE ŁÓDKI



Delikatne drożdżowe ciasto i do tego szpinak. Ja uwielbiam takie połączenia. Bułeczki, które dzisiaj proponuję nie są trudne, ani czasochłonne w wykonaniu, choć opis mógłby sugerować coś innego. Z ciastem fajnie się pracuje, pięknie wyrasta tworząc delikatny i puszysty środek. Ja dzisiaj użyłam jako nadzienia szpinaku, ale z powodzeniem mogą go zastąpić np. pieczarki lub podduszony por.

BUŁECZKI - SZPINAKOWE ŁÓDKI:
8 niewielkich bułeczek
ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1/2 szkl letniego mleka
farsz:
  • 200g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
ponadto:
  • roztrzepane jajko
  • 1 łyżka mleka
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i  przesmażamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże rozpuszczamy ze szczyptą cukru w letnim mleku i odstawiamy 5 minut. W tym czasie wsypujemy do miski przesianą mąkę i sól oraz dodajemy roztopione i przestudzone masło. Na końcu wlewamy rozprowadzone w mleku drożdże. Mieszamy łyżką i następnie krótko zagniatamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ścianek miski i ręki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby wyrosło, podwajając swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i rozwałkowujemy je, starając się nadać kształt prostokąta. Następnie ostrym nożem przecinamy ciasto w poprzek na pół i w pionie trzykrotnie, aby powstało 8 mniejszych prostokątów. Każdy prostokąt zwijamy w rulon. ściskając jego końcówki, co nada mu kształt łódki. 
Tak przygotowane łódki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz ostrym nożem nacinamy każdą bułeczkę wzdłuż. Robimy to dość głęboko, ale na tyle uważnie, aby nie przeciąć jej na wylot. W środek nacięcia nakładamy po porcji farszu i na końcu smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy ponownie na około 15 - 20 minut, aby lekko się napuszyły.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy wyrośnięte bułeczki przez 20 minut. W tym czasie powinny nabrać ładnego złotego koloru.



8 komentarzy:

  1. Dlatego kocham blogi, wiedziałam że jak tu zajrzę to coś mnie zainspiruje , a wcześniej nawet pomyślałam o szpinaku!!!!! Jedyny minus że zaraz robię się głodna;))))) miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak, świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie wytrawne bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis i z chęcią bym wypróbowała, nie wiem tylko czy dam radę z tym formowaniem/cięciem, żeby wyszły takie ładne łódeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dasz radę na pewno! Opis jest dość zawiły, ale to łatwizna. Jakby Ci nie szło, to podzielisz ciasto na małe porcje, z każdej uformujesz okrągłą bułkę i odstawisz do wyrośnięcia. Jak się napuszą to dnem szklanki zrobisz na środku każdej lekkie wgłębienie i napełnisz farszem. Ale wierzę, że łódki też Ci wyjdą. Daj znać jak poszło:)

      Usuń