sobota, 26 listopada 2016

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE PEPPARKAKOR



Dzisiaj pierwszy w tym roku przepis, na pierniczki świąteczne. Według mnie te korzenne pierniki rodem ze Szwecji, nadają się najlepiej do świątecznego ich ozdabiania lukrem. Cieniutkie i delikatne pięknie wyglądają w oprawie misternych wzorków. 


SZWEDZKIE PIERNICZKI PEPPARKAKOR:
  • 150g melasy lub syropu klonowego
  • 110g masła
  • 100g cukru pudru
  • 375g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 jajko
W rondelku umieszczamy masło, melasę i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aby składniki rozpuściły się. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy i sól. Do mieszanki suchych składników wybijamy jajko i wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło z melasą i cukrem pudrem. Zagniatamy ciasto, które jest bardzo kleiste. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy małymi porcjami i wałkujemy jak najcieniej. Małymi foremkami wykrawamy pojedyncze pierniczki, które delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy pierniczki 8 - 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy brzegi ciastek zaczynają się rumienić. Studzimy na kratce kuchennej i zupełnie zimne dekorujemy lukrem. Upieczone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.





9 komentarzy:

  1. Też takie robię, ale co roku dostajemy od cioci dla której pierniczki robi pewna Pani, arcydzieła że aż szkoda jeść, chyba w zeszłym roku na blogu pokazywałam ! A pierniczki muszą być:))))) miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiecałam sobie ze w tym roku upieke pierniki i jestem ciekawa czy mi się to uda! Twoje wygladaja uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak, już powoli sezon na pierniki będzie trzeba zacząć :) Śliczne są te Twoje, takie eleganckie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. No i wreszcie ktoś mnie nie zestresował super-hiper-mega-giga-tera-wypaśnie ozdobionymi pierniczkami, tylko normalne słodkie kropeczki, które nawet ja mogę na święta wykonać :-) Śliczne, bo w prostocie siła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu, a jeszcze bardziej, że Cię u mnie ponownie goszczę:)

      Usuń
  5. Jakie ładne choineczki, smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń