Dzisiaj proponuję przepis bardzo prosty. Na omlet ze szpinakiem. Dodatek jednak ostrego chili i gałki muszkatołowej sprawia, że klasyczny smak nabiera charakteru.
OMLET ZE SZPINAKIEM:
2 porcje
- 1/2 kg szpinaku mrożonego
- 3 łyżki masła
- 75 g startego żółtego sera
- 4 jajka
- sól, pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- mielone chili
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na gęstym sicie i krótko przesmażamy na łyżce masła. Zdejmujemy z palnika i do przesmażonego szpinaku dodajemy ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodając po szczypcie gałki muszkatołowej i chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wylewamy połowę przygotowanej wcześniej masy i smażymy pod przykryciem na niedużym ogniu, aż wierzch się zetnie. Usmażony omlet delikatnie przenosimy na ogrzany talerz i smażymy kolejną porcję.
omlety to ostatnio moje ulubione śniadanie.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :)
Pyszny i zdrowy))
OdpowiedzUsuńpyszny zielony omlet :)
OdpowiedzUsuń