poniedziałek, 14 listopada 2016

OMLET SZPINAKOWY




Dzisiaj proponuję przepis bardzo prosty. Na omlet ze szpinakiem. Dodatek jednak ostrego chili i gałki muszkatołowej sprawia, że klasyczny smak nabiera charakteru.

OMLET ZE SZPINAKIEM:
2 porcje

  • 1/2 kg szpinaku mrożonego
  • 3 łyżki masła
  • 75 g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • mielone chili
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na gęstym sicie i krótko przesmażamy na łyżce masła. Zdejmujemy z palnika i do przesmażonego szpinaku dodajemy ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodając po szczypcie gałki muszkatołowej i chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wylewamy połowę przygotowanej wcześniej masy i smażymy pod przykryciem na niedużym ogniu, aż wierzch się zetnie. Usmażony omlet delikatnie przenosimy na ogrzany talerz i smażymy kolejną porcję.



3 komentarze: