Szybki deser na poprawę jesiennej chandry. Prażone płatki owsiane w towarzystwie słodkiej bitej śmietany i lekko kwaskowych jeżyn.
DESER Z JEŻYNAMI:
4 nieduże porcje
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3/4 szkl mrożonych jeżyn
- listki mięty do dekoracji
Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i otręby. Mieszając podpiekamy je około 5 - 7 minut, aby płatki się uprażyły. Na koniec wsypujemy cukier i mieszamy dość energicznie, aby cukier rozpuścił się i pokrył uprażone płatki. Zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Jeżyny odmrażamy. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę odsączamy z nadmiaru soku i następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się twardych ziarenek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru i odmrożone i przetarte jeżyny.
Na dno salaterek wsypujemy po porcji uprażonych płatków, które przykrywamy porcją bitej śmietany. Czynność powtarzamy. Wierzch deseru ozdabiamy 1 -2 jeżynami i listkiem świeżej mięty.
Wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo))
OdpowiedzUsuńRewelacyjny deser! Jak znów będzie sezon na jeżyny, to koniecznie muszę go przygotować. Bardzo lubię Twój blog, znajduje na nim cała masę kuchennych inspiracji. Czekam na więcej przepisów. Pozdrawiam i dziekuję:)
OdpowiedzUsuńjak apetycznie wygląda! :D ps. uwielbiam jeżyny <3
OdpowiedzUsuń